Antena 3 CNN Externe Mişcarea riscantă care se petrece la 3.000 de km de România. Marile puteri se tem de proiectul care implică focoasele nucleare

Mişcarea riscantă care se petrece la 3.000 de km de România. Marile puteri se tem de proiectul care implică focoasele nucleare

Mişcarea riscantă care se petrece la 3.000 de km de România. Marile puteri se tem de proiectul care implică focoasele nucleare
Sursa foto: Foto: Der Spiegel
de O.P.    |    10 Sep 2012   •   11:06

Face ce face şi atrage din nou atenţia întregii lumi asupra ei, iar anunţul făcut de Rusia a dat naştere la reacţii diverse din partea marilor puteri ale lumii. Mai nou, ruşii plănuiesc să transforme plutoniul în energie, iar proiectul nu este deloc lipsit de controverse.

Der Spiegel îşi începe reportajul cu "Zarechnîi – Oraşul nostru nuclear”, o mică localitate, aflată la circa 50 km de Ekaterinburg. Cu nu mai mult de 30.000 de locuitori, acest oraş ascunde o uzină atomoelectrică al cărei reactor, numărul 3, face parte din categoria celor "rapide” și utilizează o tehnologie pe care majoritatea țărilor din lume o consideră aproape imposibil de controlat.

Cu toate acestea, acest grup de 600 megawati funcționează de 32 de ani, în mare măsură, fără evenimente neplăcute şi este singurul „reactor rapid” din lume care funcţionează la capacitate maximă. În ciuda riscurilor prezentate de reactorul 3, ruși au început, la doar câteva zeci de metri distanță, construcția unei a patra unităţi.

Decizia ruşilor de a utiliza un "reactor rapid” pentru a scăpa de 68 de tone de plutoniu este considerată de mulți specialiști ca fiind hazardată și chiar periculoasă. Nicio țară din lume nu a avut până acum curajul de a utiliza în scopuri civile o astfel de tehnologie. Pericolul reprezentat de transformarea plutoniului în energie prin utilizarea „metodei rapide” este subliniat și de faptul că americanii au decis să își îndeplinească partea lor din tratat utilizând reactoare din centrale tradiționale, chiar dacă metoda necesită un timp mai îndelungat, scriu jurnaliştii de la Capital.

Unul dintre specialiștii care lucrează la construirea „reactorului rapid” a declarat, sub protecția anonimatului, pentru că „este posibil să avem probleme. Un reactor nuclear nu se construiește sub presiunea timpului. Cu atât mai puțin unul atât de complicat”. Muncitorul rus a explicat jurnaliștilor că, pe lângă combustibilul extrem de periculos, o amenințare enormă rezultă și din utilizarea unui sistem de răcire cu sodiu lichid care se aprinde la orice contact cu aerul.




×
Subiecte în articol: focoase nucleare centrale nucleare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close