Antena 3 CNN Externe Moldova face un pas decisiv pentru a se îndepărta de Rusia. Planul care se "coace" la Chișinău pentru integrarea urgentă în UE

Moldova face un pas decisiv pentru a se îndepărta de Rusia. Planul care se "coace" la Chișinău pentru integrarea urgentă în UE

Moldova face eforturi pentru a se îndepărta de Rusia și pentru a fi integrată în Uniunea Europeană, în ciuda problemelor cu Transnistria.

Moldova face un pas decisiv pentru a se îndepărta de Rusia. Planul care se "coace" la Chișinău pentru integrarea urgentă în UE
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   23:48

După ce România a preluat transportul gazului în Republica Moldova de la gigantul rus Gazprom, o reacție din partea lui  Igor Dodon nu a întârziat să apară.

"Cele mai mari conducte de gaze au fost date în arendă, prin decizia Comisiei extraordinare, unei companii românești. Atenție! Nu statului. Acum câțiva ani, Maia Sandu spunea că Moldovagaz ar trebui naționalizată, adică ar trebui luată de la ruși și trecută în proprietatea moldovenilor.

Iar acum, compania nu este transferată în proprietatea țării, ci este luată de la o companie privată, unde capitalul rusesc este majoritar, și trecută în gestiunea românilor.

Moldovagaz, în această etapă, a rămas doar distribuția gazului în interiorul țării, dar cred că în următoarea etapă, toată rețeaua de distribuție va fi predată românilor", a declarat Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.

Citește și: Klaus Iohannis, anunț despre problema cerealelor din Ucraina, după întâlnirea cu Zelenski: "Am găsit soluții"

Prezent în platoul Antena 3 CNN, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, a oferit explicații despre Moldovagaz.

"Republica Moldova își va câștiga independența totală față de Rusia doar atunci când va avea alternativă de resurse energetice, precum gaz, energie electrică și multe altele.

Până acum, de mai mult de zece ani, noi tot am amânat implementarea pachetului energetic trei, care prevedea separarea livrărilor de gaz de furnizorul de gaz, pe când, la noi, există un singur monopolist, Moldovagaz, în care Moldova are o cotă de 37%, restul aparține Rusiei și Transnistriei.

Nu s-a separat niciodată gazul rusesc de cel care îl livrează consumatorului final din Republica Moldova.

Republica Moldova și-a asumat niște angajamente și trebuia separat urgent furnizorul de gaz de distribuitorul de gaz.

Atunci s-a găsit o soluție, pe o perioadă de cinci ani, până când Moldovagaz își va separa structurile, ca o companie din România să ia în gestiune rețeaua de distribuție a gazului din Republica Moldova", a spus  Anatol Șalaru, la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, Republica Moldova prezintă o apropiere tot mai mare de Uniunea Europeană, chiar dacă aderarea ar putea să nu includă teritoriul Transnistriei.

"Teritoriul controlat de Guvernul nostru de la Chișinău poate adera la Uniunea Europeană indiferent de ceea ce se întâmplă în Est și asta include situația din jurul Transnistriei.

Nimeni nu vrea țări divizate în Uniunea Europeană, dar menținerea țărilor la cheremul manipulării geo-politice și a conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru Uniunea Europeană și pentru noi", a spus Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova, într-un interviu acordat pentru Politico.

De asemenea, Josep Borrell, înalt reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a afirmat că, în ciuda problemelor cu Transnistria, Republica Moldova va avea putere de decizie.

"Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Ciprul a devenit membru UE având o problemă teritorială. Și Moldova poate face la fel", a spus Josep Borrell.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova Uniunea Europeană
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close