Antena 3 Externe Moldova vrea să demonstreze Washingtonului că este un stat democratic

Moldova vrea să demonstreze Washingtonului că este un stat democratic

20 Ian 2010   •   00:40
Moldova vrea să demonstreze Washingtonului că este un stat democratic
Sursa foto: vlad filat

Ministrul moldovean de Externe Iurie Leanca a declarat că el şi premierul Vlad Filat sunt optimişti că pot convinge oficialii SUA, în timpul vizitei la Washington, că guvernul lor este hotărât să transforme Moldova într-o "adevărată democraţie" .

Leanca şi Filat sunt primii ai guvernului pro-occidental din Moldova care vizitează Washington de la câştigarea alegerilor de către coaliţia de patru partide, în 29 iulie anul trecut.

Leanca declara pentru Radio Europa Liberă că se va întâlnic cu secretarul american de stat Hillary Clinton şi va semna un acord pentru un ajutor american pentru Moldova în valoare de circa 262 milioane de dolari.

El preciza că Moldova va cere administraţiei Obama să ridice amendamentul Jackson-Vanik, act comercial ce neagă statutul naţiunii celei mai favorizate unor anumite state care nu au economii de piaţă. Acesta încă este aplicat Moldovei la aproape 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, ceea ce impune restricţii la comerţul bilateral.

Leanca a precizat că nu consideră că legăturile mai bune cu Statele Unite vor deranja Rusia, care este cel mai mare partener comercial al ţării.

Leanca arăta că sub administraţia Obama, legăturile ruso americane au intrat într-o etapă mai dinamică, iar vecinii Rusiei nu trebuie să se teamă "că vor prinşi la mijloc."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica moldova Vlad Filat
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close