Antena 3 CNN Externe Nancy Pelosi, discurs în parlamentul din Taiwan: "Una dintre cele mai libere societăţi din lume" | China răspunde cu un exerciţiu militar major

Nancy Pelosi, discurs în parlamentul din Taiwan: "Una dintre cele mai libere societăţi din lume" | China răspunde cu un exerciţiu militar major

China a condamnat cu furie vizita la cel mai înalt nivel al SUA în Taiwan din ultimii 25 de ani, în timp ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a salutat astăzi insula autoguvernată ca fiind "una dintre cele mai libere societăți din lume", într-un discurs în fața parlamentului.

Nancy Pelosi, discurs în parlamentul din Taiwan: "Una dintre cele mai libere societăţi din lume" | China răspunde cu un exerciţiu militar major
Sursa foto: Getty Images | Chip Somodevilla / Staff
de Alin Tarnovschi    |    03 Aug 2022   •   08:34

Beijingul și-a manifestat furia față de prezența lui Pelosi pe o insulă despre care spune că face parte din China printr-o explozie de activități militare în apele din jur, prin convocarea ambasadorului SUA la Beijing și prin anunțarea suspendării mai multor importuri agricole din Taiwan.

Pelosi a sosit marți târziu la Taipei într-o călătorie neanunțată, dar urmărită îndeaproape, spunând că aceasta arată angajamentul de neclintit al SUA față de democrația din Taiwan.

Ea urma să se întâlnească cu activiști pentru drepturile omului mai târziu în cursul zilei.

Ultimul președinte al Camerei Reprezentanților care a mers în Taiwan a fost Newt Gingrich, vizitat în 1997. Dar vizita lui Pelosi are loc pe fondul deteriorării puternice a relațiilor sino-americane, iar China a apărut ca o forță economică, militară și geopolitică mult mai puternică în ultimul sfert de secol.

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său. Statele Unite au avertizat China să nu folosească vizita ca pretext pentru o acțiune militară împotriva Taiwanului.

La scurt timp după sosirea lui Pelosi, armata chineză a anunțat exerciții aeriene și maritime comune în apropierea Taiwanului și lansări de testare a rachetelor convenționale în marea de la est de Taiwan, agenția de presă de stat chineză Xinhua descriind exerciții cu focuri reale și alte exerciții în jurul Taiwanului de joi până duminică, notează Mediafax.

Ministerul chinez de externe a declarat că vizita lui Pelosi dăunează grav păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, "are un impact grav asupra bazei politice a relațiilor dintre China și SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei".

Înainte de sosirea lui Pelosi, marți, avioane de război chineze au survolat linia care desparte strâmtoarea Taiwan. Armata chineză a declarat că se află în stare de alertă maximă și că va lansa "operațiuni militare țintite" ca răspuns la vizita lui Pelosi.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți, după sosirea lui Pelosi, că Statele Unite "nu se vor lăsa intimidate" de amenințările sau retorica belicoasă a Chinei și că nu există niciun motiv pentru care vizita acesteia să precipite o criză sau un conflict.

"Vom continua să susținem Taiwanul, să apărăm un Indo-Pacific liber și deschis și vom căuta să menținem comunicarea cu Beijingul", a declarat Kirby într-o ședință ulterioară la Casa Albă, adăugând că Statele Unite "nu se vor angaja în jocuri de sabie".

Kirby a declarat că China s-ar putea angaja în "coerciție economică" față de Taiwan, adăugând că impactul asupra relațiilor americano-chineze va depinde de acțiunile Beijingului în zilele și săptămânile următoare.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate de legislația americană să îi ofere acestuia mijloacele de a se apăra. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan reprezintă un semnal încurajator pentru tabăra pro-independență de pe insulă. Taiwanul respinge revendicările de suveranitate ale Chinei, afirmând că numai poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

Cabinetul taiwanez a declarat miercuri că armata și-a mărit nivelul de alertă. Ministerul Apărării de pe insulă a declarat că 21 de avioane chineze au intrat marți în zona de identificare a apărării aeriene și că China încearcă să amenințe porturi și orașe cheie prin exerciții în apele din jur.

×
Subiecte în articol: Nancy Pelosi Taiwan China
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close