Antena 3 CNN Externe Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan, care a ridicat la cote maxime tensiunile cu China

Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan, care a ridicat la cote maxime tensiunile cu China

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, și-a încheiat miercuri, în jurul prânzului (ora României), vizita în Taiwan, unde a rămas mai puțin de 24 de ore.

Nancy Pelosi și-a încheiat vizita în Taiwan, care a ridicat la cote maxime tensiunile cu China
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2022   •   12:36

Ea s-a întâlnit cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen și a susținut un discurs în Parlamentul acestui teritoriu autoguvernat.

"În ceea ce privește guvernarea, noi apreciem Taiwan-ul, pentru că este una dintre cele mai libere societăți din lume, pentru succesul în gestionarea crizei de COVID, care este o problemă de sănătate, de securitate, o problemă economică și guvernamentală (...)

Acum, așteptăm cu nerăbdare discuția noastră despre cum putem lucra împreună, cum putem învăța de la voi și cum putem dezbate modalitățile de protecție a planetei în contextul crizei climatice, cum să avansăm și să învățăm de la voi felul în care ați gestionat criza COVID (...) Repet, venim cu gânduri prietenoase.

Vă mulțumim pentru conducerea voastră. Vrem ca lumea să recunoască asta", a spus Pelosi în forul legislativ de la Taipei.

Zeci de avioane chineze, raportate în jurul Taiwanului

China, care revendică teritoriul insular cu 23 de milioane de locuitori, a reacționat cu vehemență și a anunțat exerciții militare în jurul Taiwanului.

De asemenea, Beijingul a anunțat că suspendă mai multe importuri agricole din Taiwan.

Cabinetul de la Taipei a anunțat, la rândul său, miercuri că armata și-a mărit nivelul de alertă.

Ministerul Apărării de pe insulă a menționat că 21 de avioane chineze au intrat, marți, în zona de identificare a apărării aeriene, care se extinde dincolo de spațiul aerian taiwanez.

O vizită într-un context tensionat

Anterior lui Nancy Pelosi, ultimul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA care a mers în Taiwan a fost Newt Gingrich, în 1997, amintește presa internațională.

Dar vizita lui Pelosi a avut loc pe fondul deteriorării puternice a relațiilor dintre Beijing și Washington.

Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate de legislația americană să ofere guvernului din insulă mijloace de apărare.

China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan reprezintă un semnal încurajator pentru tabăra pro-independență.

Taiwanul respinge revendicările Chinei asupra teritoriului său, afirmând că numai poporul taiwanez poate decide viitorul insulei.

×
Subiecte în articol: Nancy Pelosi Taiwan
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close