Antena 3 CNN Externe NATO: Sistemul de apărare antirachetă este necesar. Iranul deţine rachete ce pot lovi România

NATO: Sistemul de apărare antirachetă este necesar. Iranul deţine rachete ce pot lovi România

NATO: Sistemul de apărare antirachetă este necesar. Iranul deţine rachete ce pot lovi România
Sursa foto: Rasmussen
28 Mar 2010   •   14:10

Secretarul general NATO, Anders Rasmussen, atrage atenţia asupra necesităţii existenţei unui sistem de apărare antirachetă european. Oficialul NATO a avertizat că Iranul reprezintă o ameninţare, pentru că deţine rachete care pot lovi România, Turcia, Grecia sau Bulgaria.

Înaltul oficial NATO crede că Iranul a mers mai departe decât era necesar pentru un program nuclear civil şi aminteşte că Teheranul a respins toate ofertele de cooperare ale SUA şi ale UE.

Mai mult, Rasmussen a citat declaraţii ale unor oficiali iranieni conform cărora raza de acţiune a rachetelor Shahab-3 modificate ar fi de 2.000 de kilometri. Asta ar face ca ţări aliate, precum România,Turcia, Grecia şi Bulgaria să se afle în raza lor de acţiune, a mai adăugat Secretarul general al NATO.

"Trebuie să privim sistemul de apărare antirachetă ca pe o oportunitate care să însemne unitate. Avem nevoie de un sistem de apărare antirachetă care să includă nu doar ţările NATO, ci şi Rusia", a declarat Rasmussen.

Oficialul a amintit şi că în urmă cu o lună, Teheranul a pus la punct dispozitivul de lansare spaţială SAFIR 2, care reprezintă o etapă esenţială în dezvoltarea rachetelor cu rază medie de acţiune.

Rasmussen a cerut statelor membre să ajungă la un acord privind sistemul de apărare antirachetă înainte de următorul summit NATO, care va avea loc în noiembrie.

Antena 3




×
Subiecte în articol: NATO aparare rachete România summit
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close