Antena 3 CNN Externe Trei ani şi jumătate de închisoare pentru Aleksei Navalnîi ! Justiţia rusă decide marţi într-un dosar pe care opozantul lui Putin îl consideră inventat

Trei ani şi jumătate de închisoare pentru Aleksei Navalnîi ! Justiţia rusă decide marţi într-un dosar pe care opozantul lui Putin îl consideră inventat

O instanţă din Moscova decide marţi dacă va da curs cererii de încarcerare a opozantului politic rus Aleksei Navalnîi pentru până la trei ani şi jumătate, într-un dosar controversat.

Trei ani şi jumătate de închisoare pentru Aleksei Navalnîi ! Justiţia rusă decide marţi într-un dosar pe care opozantul lui Putin îl consideră inventat
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    02 Feb 2021   •   11:15

Decizia este aşteptată într-un climat tensionat, după ce zeci de mii de ruşi au ieşit în ultimele săptămîni în stradă, în semn de solidaritate cu Navalnîi iar poliţia a intervenit brutal şi a operat numeroase arestări.

Navalnîi este deja în închisoare. El a fost arestat pentru 30 de zile în data de 17 ianuarie, după ce s-a întors din Germania.

Politicianul a petrecut mai multe luni la Berlin, unde s-a recuperat după ce a fost expus la agentul neurotoxic Noviciok în timpul unui zbor în Rusia.

Navalnîi l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa, acuzaţie negată în mod repetat de Kremlin.

Justiţia rusă: Navalnîi a încălcat, din spital, termenii eliberării condiţionate

În speţa judecată marţi, autoritatea sistemului penitenciar rus îl acuză pe Aleksei Navalnîi că a încălcat termenii eliberării condiţionate.

Mai exact, acesta nu s-ar fi prezentat la termen la secţia de poliţie. Perioada invocată este exact cea în care politicianul era tratat de medici în Germania. 

Din acest motiv, procurorii cer conversia unei pedepse cu suspendare în pedeapsă cu executare. Sentinţa a fost pronunţată anterior împotriva lui Navalnîi într-un caz de delapidare pe care opozantul îl consideră fabricat.

Navalnîi a cerut suporterilor săi să vină în faţa instanţei moscovite, unde au fost mobilizate numeroase forţe de poliţie. Mai mulţi susţinători ai opozantului politic au fost arestaţi marţi dimineaţă.

Kremlin: Sperăm că UE nu va face prostia să lege relaţia sa cu Rusia de soarta lui Navalnîi

Moscova a transmis, marţi, că speră că Uniunea Europeană să nu facă "prostia" să condiţioneze viitorul relaţiei sale cu Rusia de soarta opozantului rus Aleksei Navalnîi, în cazul căruia un tribunal moscovit urma să

"Sperăm că nimeni nu va face prostia de a lega perspectiva relaţiilor Rusia-UE de un locatar al unui centru de detenţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în contextul în care, în zille următoare, este aşteptată o vizită a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell la Moscova.

Borrell a cerut să-l vadă pe Navalnîi, arestat din 17 ianuarie imediat ce a revenit la Moscova după ce a fost tratat în Germania pentru o otrăvire în spatele căreia s-ar afla, potrivit opozantului, Kremlinul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat că această problemă ţine de "anchetatori şi de judecători", dar, dat fiind că oficialul european nu este nici membru de familie, nici apropiat, al lui Navalnîi, nu vede pe ce bază ar putea avea loc o astfel de vizită.

Galerie: Trupe OMON în faţa Tribunalului regional din Moscova

Surse: Reuters, AFP, Agerpres

×
Subiecte în articol: Aleksei Navalnîi inchisoare
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close