Antena 3 CNN Externe Negocierile de pace de la Minsk s-au încheiat fără un acord de încetare a focului în Ucraina

Negocierile de pace de la Minsk s-au încheiat fără un acord de încetare a focului în Ucraina

Negocierile de pace de la Minsk s-au încheiat fără un acord de încetare a focului în Ucraina
31 Ian 2015   •   20:22
UPDATE - Un reprezentant al Kievului a anunţat că negocierile de pace organizate sâmbătă la Minsk între emisarii Kievului şi separatiştii proruşi, în prezenţa reprezentanţilor OSCE şi ai Moscovei, s-au încheiat fără un acord, după aproape patru ore de discuţii.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Negocierile de pace care vizează încheierea unui acord de încetare a focului cu caracter "coercitiv" în estul separatist al Ucrainei au început sâmbătă la Minsk, pe fondul unei intensificări a violenţelor soldate cu moartea a 15 militari ucraineni, relatează AFP.

Grupul de contact, format din fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov şi reprezentanta OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) Heidi Tagliavini, şi emisarii republicilor rebele proruse Doneţk şi Lugansk s-au întâlnit la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) într-o reşedinţă oficială din capitala belarusă unde au fost semnate primele acorduri de pace în septembrie.

Fostul şef al administraţiei lui Kucima, Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancţiuni americane, a ajuns, de asemenea, la reuniune la bordul maşinii ambasadorului rus, fără să se ştie care este mandatul lui la aceste negocieri.

Separatiştii au ameninţat că, în cazul eşecului negocierilor, îşi vor extinde ofensiva "până la eliberarea totală a regiunilor Doneţk şi Lugansk", din care o mare parte este controlată de Guvernul de la Kiev.

La Kiev, ministrul Apărării Stepan Poltorak a anunţat sâmbătă că 15 miliari ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 au fost răniţi "pe toată linia frontului" în 24 de ore.

Un oficial militar separatist, Eduard Basurin, a afirmat la rândul său că rebelii au "încercuit" forţele ucrainene, respectiv 8.000 de persoane în total, prezente la Debalţeve.

Presa ucraineană compară deja bătălia de la Debalţeve cu "tragedia" de la Ilovaisk, când, în august, trupele ucrainene au fost încercuite de separatişti şi peste 100 de militari au fost ucişi.

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă lupte la Vugleguirsk, a cărui cucerire de către rebeli înseamnă o încercuire aproape totală a Debalţeve.

Pe front diplomatic, Ucraina îl va primi la 5 februarie pe secretarul de Stat american John Kerry, care îi va aduce o susţinere fermă înainte de a participa la conferinţa pe tema securităţii de la Munchen, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Uniunea Europeană a crescut în această săptămână presiunea asupra Rusiei, prelungind cu şase luni sancţiunile adoptate în martie împotriva unor personalităţi separatiste proruse şi ruse şi extinzând lista neagră cu persoanele vizate de îngheţarea averilor şi interdicţia de călătorie în UE.

Acuzată că înarmează rebeliunea din estul Ucrainei şi că a mobilizat trupe în această zonă, Rusia dezminte orice implicare în conflictul soldat cu peste 5.000 de morţi în nouă luni şi se prezintă ca unul dintre mediatori.


×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close