Antena 3 CNN Externe Negocierile privind dosarul nuclear iranian, fără succes. Catherine Ashton: "Poziţiile rămân foarte îndepărtate"

Negocierile privind dosarul nuclear iranian, fără succes. Catherine Ashton: "Poziţiile rămân foarte îndepărtate"

Negocierile privind dosarul nuclear iranian, fără succes. Catherine Ashton: "Poziţiile rămân foarte îndepărtate"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Apr 2013   •   20:57

Poziţiile Iranului şi marilor puteri cu privire la programul nuclear iranian sunt "încă foarte îndepărtate", a declarat sâmbătă Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, care conduce negocierile Grupului 5+1, la finalul unei reuniuni fără un acord, în Kazahstan, informează AFP.
   
După două zile de "negocieri lungi şi intense, este clar că poziţiile" celor două părţi "rămân foarte îndepărtate", le-a spus Ashton unor jurnalişti, la un hotel din Almaty în care s-au desfăşurat negocierile.
   
Ţările din cadrul Grupului 5+1 (cei cinci memebri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, şi anume Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China, plus Germania) şi Iranul nu au reuşit să ajungă la un acord asupra datei şi locului viitoarei runde, a adăugat Lady Ashton.
   
"Am conchis, deci,  că toate părţile se vor întoarce în capitala lor, pentru a evalua unde se află procesul" de negociere, a mai spus ea.
   
"Voi rămâne în contact cu (negociatorul-şef iranian Said) Jalili pentru a vedea cum vom continua", a subliniat şefa diplomaţiei europene.
   
Nu există o "înţelegere reciprocă" între cele două părţi, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.
   
În cadrul precedentei runde, care s-a desfăşurat în acelaşi loc, Grupul 5+1 a prezentat o ofertă privind "suspendarea", ci nu "încetarea" activităţilor de îmbogăţire a uraniului până la un nivel de 20% în Iran.
   
Ei au propus, în schimb, o atenuare a unor sancţiuni asupra comerţului cu aur şi sectorului petrochimic, care sugrumă economia iraniană.
   
Însă Iranul a insistat încă din deschiderea noii runde asupra recunoaşterii dreptului său de a îmbogăţi uraniu şi a prezentat o "propunere detaliată", se pare neconvingătoare pentru membrii Grupului 5+1.
   
Puteri occidentale şi Israelul - un inamic recunoscut al Iranului - suspectează Teheranul că încearcă să fabrice cu ajutorul uraniului îmbogăţit arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Republica islamică dezminte.

   

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close