Antena 3 CNN Externe Nelson Mandela a fost externat. Fostul preşedinte sud-african va fi îngrijit la domiciliu

Nelson Mandela a fost externat. Fostul preşedinte sud-african va fi îngrijit la domiciliu

Nelson Mandela a fost externat. Fostul preşedinte sud-african va fi îngrijit la domiciliu
Sursa foto: Foto: nelsonmandela.org
06 Apr 2013   •   16:56

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a fost externat sâmbătă şi va primi îngrijiri la domiciliu, a anunţat preşedinţia sud-africană într-un comunicat, citat de AFP.

Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut nouă zile la spital, unde a primit îngrijiri pentru o pneumonie. "El va fi îngrijit, de acum, la domiciliu", anunţă preşedinţia în comunicat.
   
Decizia de a-l trimite acasă, probabil la reşedinţa sa de la Johannesburg, a fost luată "din cauza unei ameliorări constante şi graduale a stării sale de sănătate", precizează aceeaşi sursă.
   
Preşedintele Jacob Zuma le-a mulţumit atât medicilor, cât şi "tuturor sud-africanilor şi prietenilor Africii de Sud din lume pentru susţinere".
   
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1993 a mai fost spitalizat în ianuarie 2011, iar după aceea în decembrie 2012, pentru infecţii pulmonare, legate probabil de sechelele unei tuberculoze contractate în închisoare, pe Insula-închisoare Robben, unde a ispăşit 18 dintre cei 27 de ani de detenţie, în celulele regimului de apartheid.
   
În decembrie 2012, pe când trăia retras în satul în care şi-a petrecut copilăria, Qunu, în regiunea East Cap, Mandela a fost adus cu avionul la Pretoria. El a petrecut, la vremea respectivă, 18 zile în spital, după care a fost autorizat să se întoarcă la domiciliul de la Johannesburg, în apropierea unora dintre cele mai bune centre de îngrijire din ţară.
   
Mandela a fost primul preşedinte de culoare al ţării, în perioada 1994-1999, ales după ce majoritatea de culoare a obţinut pentru prima dată dreptul la vot. El s-a retras complet din viaţa politică şi, din cauza stării de sănătate în declin, nu a mai apărut în public de la finala Cupei Mondiale de Fotbal, în iulie 2010, la Johannesburg.
  

×
Subiecte în articol: Nelson Mandela
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close