Antena 3 CNN Externe Neonaziştii se bucură de tot mai multă popularitate în Grecia

Neonaziştii se bucură de tot mai multă popularitate în Grecia

Neonaziştii se bucură de tot mai multă popularitate în Grecia
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Iun 2012   •   14:36

Neonaziştii seduc un public tot mai mare în Grecia, câteva sute de persoane, între care skinheads, femei şi studenţi, venind sâmbătă să asculte la Atena discursul unui oficial Chryssi Avghi (Zori de Aur) care, în urmă cu o săptămână, a lovit o deputată comunistă în direct, relatează AFP.
   
Într-o piaţă din Atena, în faţa sediului Ministerului Apărării, Ilias Kasidiaris, purtătorul de cuvânt al Chryssi Avghi, urcă la tribună într-un ropot de aplauze. Care este fapta sa de arme? În urmă cu o săptămână a bătut-o pe o deputată comunistă în direct, în cursul unei dezbateri televizate.
   
Alesul ultranaţionalist, îmbrăcat în negru, se pregăteşte să îşi înceapă mitingul electoral. Brusc, o voce improvizează un slogan, preluat de alţii, în râsetele adunării: "Alt pumn lesbienei!". Cel vizat zâmbeşte cu subînţeles. Muzică militară, steaguri greceşti în alb-albastru agitate către cer, show-ul poate începe.
   
Chryssi Avghi, o grupare obscură până de curând, acuzată de agresiuni cu caracter rasist, a intrat în Parlament la începutul lui mai, obţinând 6,9% din voturi (21 de mandate din cele 300), într-un scrutin care a sancţionat partidele tradiţionale.
   
Susuţinătorii partidului speră la un scor şi mai bun duminică, într-un climat mai nesigur ca niciodată în Grecia, blocată în recesiune şi supusă unei severe cure de austeritate care exasperează populaţia.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close