Antena 3 CNN Externe Nepotul lui Stalin dă în judecată un radio din Rusia pentru că îi critică bunicul

Nepotul lui Stalin dă în judecată un radio din Rusia pentru că îi critică bunicul

Nepotul lui Stalin dă în judecată un radio din Rusia pentru că îi critică bunicul
Sursa foto: stalin
22 Dec 2009   •   17:02

Nepotul lui Josef Stalin dă în judecată radioul Ekho Mosky, încercând, astfel, să pună capăt criticii media faţă de liderul rus căruia cetăţenii îi atribuie victoria din Al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.
Yevgeny Dzhugashvili cere despăgubiri de 10 millioane de ruble, echivalentul a 326,900 de dolari şi scuzele de rigoare din partea Ekho Moskvy referitoare la comentariile prezentatorului Matvey Ganapolsky într-o emisiune din luna octombrie, care a spus că "Stalin a semnat un ordin potrivit căruia copiii de peste 12 ani pot fi împuşcaţi dacă se dovedeşte că sunt duşmani ai patriei. Care dintre bastarzii aceştia îndrăzneşte să spună un singur cuvânt în apărarea sa??.
Radioul spune că a fost înştiinţat de acuzaţia nepotului dictatorului. La începutul anului, o instanţă de judecată din Rusia a respins o altă acuzaţie de acest gen intentată de Dzhugashvili ziarului Novaya Gazeta, care a spus că Stalin a ordonat executarea a mii de cetăţeni ai Uniunii Sovietice.
Istoricii spun că, la momentul respectiv, decizia curţii a fost o victorie în Rusia unde se încearcă să se contureze o figură binevoitoare a liderului Uniunii Sovietice sub conducerea căruia au murit milioane de ruşi.
În decembrie, primul ministru Vladimir Putin a luat în considerare dezbaterea de la nivel naţional legată de moştenirea lui Stalin, lăudându-l pentru decizia de industrializare a Uniunii Sovietice şi victoria din război, dar blamându-l pentru modul în care şi-a asuprit poporul.
37% dintre ruşi îl privesc pe Stalin cu respect, simpatie şi admiraţie, potrivit unui sondak realizat de WCIOM şi publicat săptămâna aceasta. Aproape un sfert din populaţie nu manifestă simpatie faţă de Stalin, fie se tem de el sau îl urăsc. Restul cetăţenilor îl privesc cu indiferenţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: stalin nepot
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close