Antena 3 CNN Externe Netanyahu: Israel este pregătit pentru negocieri de pace cu vecinii arabi

Netanyahu: Israel este pregătit pentru negocieri de pace cu vecinii arabi

Netanyahu: Israel este pregătit pentru negocieri de pace cu vecinii arabi
Sursa foto: netanyahu
03 Aug 2009   •   17:41

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că ţara sa este pregătită pentru negocieri de pace cu vecinii arabi fără precondiţii.

"Israel este dispus să lanseze negocieri de pace cu Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), Siria şi orice alt stat arab, dar toţi care stabilesc precondiţii pentru negocieri întârzie procesul de pace," declara Netanyahu, citat de Ynet.

"Sprijinim iniţiativa regională a preşedintelui american Barack Obama. Partea a aceasta, ţările arabe- în special statele central-arabe trebuie să facă paşi de construcţie a încrederii spre Israel," declara acesta la şedinţa de guvern.
El a adăugat că în paralel cu procesul de pace, Israel va continua să avanseze în stabilirea păcii economice cu ANP şi să înlăture interdicţia la deplasare, afaceri sau turism, subliniind că "cei care trăiesc cu noi în pace vor prospera. Aceste lucruri pot fi deja văzute în cele câteva luni care au trecut de la preluarea funcţiei (la sfârşitul lunii martie)."
Oricum, Netanyahu a amintit că ?parte a acordurilor de pace, Israel se aşteaptă ca palestinienii să recunoască Israel ca stat evreu. Problema regugiaţilor va fi rezolvată nu în cadrul limitelor statului Israel, iar o Palestina demilitarizată va fi stabilită cu garanţii internaţionale. Acestea nu sunt precondiţii pentru lansarea negocierilor, dar condiţii de bază pentru stailirea unei păci durabile şi stabile între noi şi palestinieni pe viitor."
Declaraţiile lui Netanyahu au venit la aniversarea a patru ani de la retragerea israeliană din Fâşia Gaza.

Netanyahu afirma că "Gaza s-a transformat într-o bază teroristă sub controlul Hamas, sponsorizată de Iran?. Premierul israelian a promis că ţara sa ?nu se va împăca cu tirul de rachete dinspre Gaza," dar "va răspunde negreşit la fiecare atac cu rachete? subliniind că "pacea va fi bazată pe reciprocitate."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu negocieri de pace
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close