Antena 3 CNN Externe Netanyahu: Israelul se pregăteşte pentru eventualitatea căderii regimului Bashar al-Assad

Netanyahu: Israelul se pregăteşte pentru eventualitatea căderii regimului Bashar al-Assad

Netanyahu: Israelul se pregăteşte pentru eventualitatea căderii regimului Bashar al-Assad
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    23 Dec 2012   •   14:57

Israelul se pregăteşte pentru eventualitatea căderii regimului sirian condus de Bashar al-Assad şi pentru implicaţiile unui eveniment de acest fel, a anunţat premierul Benjamin Netanyahu, citat de ediţia online a ziarului Haaretz.

"Israelul urmăreşte cu atenţie evoluţiile dramatice din Siria, cooperând cu Statele Unite şi comunitatea internaţională. Israelul ia măsurile necesare pentru a se pregăti de eventualitatea unor schimbări radicale în Siria şi pentru consecinţele acestor schimbări în planul armamentului sensibil", a spus Netanyahu după şedinţa de Guvern de duminică, potrivit Mediafax.

Cel mai bun indiciu că poziţia regimului al-Assad se erodează este utilizarea rachetelor Scud împotriva rebelilor, aceasta fiind penultima resursă solidă a Damascului înainte de folosirea armelor chimice.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dat asigurări sâmbătă că regimul sirian a securizat armamentul chimic şi nu intenţionează să îl utilizeze. În plus, ca semn al distanţării Moscovei de regimul sirian, Lavrov a declarat că Rusia nu îi va oferi azil preşedintelui Bashar al-Assad, dar va accepta oferte venite din partea altor ţări.

Un oficial israelian de rang înalt a confirmat duminică dimineaţă că stocurile de arme chimice din Siria sunt în siguranţă, în pofida faptului că regimul Bashar al-Assad a pierdut controlul asupra unor regiuni ale ţării.

"Dacă presupunem că regimul Bashar al-Assad ar pleca, va fi haos în Orientul Mijlociu. Trebuie să fim pregătiţi. În acest moment, armele chimice încă sunt în locaţii sigure", a declarat, conform Reuters, Amos Gilad, director pentru Afaceri politice şi militare în cadrul Ministerului israelian al Apărării.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele opoziţiei. Bilanţul conflictului civil este, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, de aproximativ 43.000 de morţi. Cifra nu poate fi verificată din alte surse.



×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close