Antena 3 CNN Externe Nicolas Sarkozy aduce Franţa înapoi în NATO

Nicolas Sarkozy aduce Franţa înapoi în NATO

Nicolas Sarkozy aduce Franţa înapoi în NATO
Sursa foto: nato
11 Mar 2009   •   09:04

La 43 de ani după ce generalul de Gaulle a alungat forţele americane din Franţa, Nicolas Sarkozy, descendentul său politic, este aşteptat să explice unui popor sceptic de ce duce ţara înapoi în alianţa condusă de SUA.

Decizia lui Sarkozy, subliniată după alegerile din 2007 şi ce se va consuma la summitul de 60 de ani al alianţei de luna viitoare, va restabili vocea Franţei în comanda NATO, pe care de Gaulle e expulzat-o din sediul din Paris în 1966, alături de 100.000 de soldaţi americani staţionaţi în Franţa, scrie The Times.

Oricum militarii francezi sunt încântaţi deoarece îşi vor creşte contingentul de comandă al organizaţiei de la 100 la 800 şi vor prelua două posturi alocate de Washington: Comanda aliată de transformare(ACT), viitoarea unitate de strategie din Norfolk, Virginia, şi centrul de la Lisabona, responsabil de forţa de reacţie rapidă.
Cu toate acestea, Sarkozy este criticat că renunţă la statutul de independente ce a fost urmat de toţi preşedinţii de după de Gaulle.
Realăturarea structurii militare a alianţei va însemna renunţarea la un element de identitate, acuza François Bayrou, politicianul care a ieşit pe locul trei la alegerile prezidenţiale din 2007.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy NATO
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close