Antena 3 CNN Externe Noile analize făcute inimii regelui Richard I, numit şi "Inimă de Leu", contrazic ipoteza otrăvirii

Noile analize făcute inimii regelui Richard I, numit şi "Inimă de Leu", contrazic ipoteza otrăvirii

Noile analize făcute inimii regelui Richard I, numit şi "Inimă de Leu", contrazic ipoteza otrăvirii
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
de S.T.    |    02 Mar 2013   •   23:48

Inimia mumificată a lui regelui Richard I, supranumit şi "Inimă de Leu" a fost supusă unei analize amănunţite de către experţii care au încercat să determine cu exactitate atât cauza morţii acestuia, cât şi metodele care s-au folosit la conservarea respectivului organ, informează BBC.
   
Când monarhul britanic a murit, în 1199, inima lui a fost îmbălsămată şi îngropată separat de restul trupului. Starea bună de conservare a organului nu le-a dat specialiştilor posibilitatea de a oferi informaţii precise cu privire la cauza decesului, însă echipa de cercetători negat ipoteza potrivit căreia Richard I ar fi fost ucis de o săgeată otrăvită.
   
Rămăşiţele inimii, acum doar o pudră de culoare maronie, care au fost închise într-o cutiuţă, au fost descoperite în secolul al XIX-lea, în timpul unor săpături, însă până acum nu au fost studiate în detaliu.
   
Pentru a obţine cât mai multe date, specialiştii au întreprins mai multe teste biologice.
   
"Am recurs la acelaşi tip de analiză pe care am fi făcut-o la orice alt cadavru exhumat din motive judiciare", a spus doctorul Philippe Chalier, specialist de medicină legală la spitalul universitar Raymond Poincare din Franţa.
   
Astfel s-au realizat examinări microscopice şi analize toxicologice şi una cu polen, care au stabilit că ipoteza otrăvirii nu este reală.
   
"Analiza toxicologică făcută de noi a demonstrat că nu există urme de arsenic sau alte metale, aşa că nu avem nicio dovadă a contaminării cu vreo substanţă care să îi provoace moartea lui Richard Inimă de Leu", a spus Chalier. În urma testului de polen, însă, echipa de cercetători a descoperit urme de polen de campanulă şi plop, ceea ce înseamnă că regele a murit la finalul lunii aprilie, în luna mai sau la început de iunie, perioada cu eflorescenţă maximă la aceste plante.
   
Inima, care iniţial a fost învelită în stofă de lână, prezenta urme de mir, margaretă, mentă şi, posibil, lămâie verde. Specialiştii spun că acestea ar fi fost folosite pentru mirosul lor, pentru a da regelui "un parfum al sanctităţii", care ar fi fost "similar lui Hristos".
   
Regele a primit supranumele "Richard Inimă de Leu" datorită reputaţiei sale de lider militar imbatabil, calitate afirmată mai ales în timpul celei de-a treia Cruciade, când a luptat împotriva musulmanilor conduşi de Saladin.
   

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close