Antena 3 CNN Externe Nord-coreenii nu se dezmint: Au a reluat activitatea la instalaţia pentru teste nucleare

Nord-coreenii nu se dezmint: Au a reluat activitatea la instalaţia pentru teste nucleare

Nord-coreenii nu se dezmint: Au a reluat activitatea la instalaţia pentru teste nucleare
21 Feb 2013   •   09:00

Coreea de Nord a reluat activitatea la sit-ul nuclear situl nuclear Punggye-r, acolo unde, la 12 februarie, a efectuat al treilea test nuclear, a anunţat, miercuri, un centru de reflecţie american, citat de AFP.

Potrivit Institutului Statele Unite-Coreea din cadrul Universităţii John Hopkins, mai multe fotografii realizate din satelit permit detectarea unei creşteri a traficului în incinta instalaţiei Punggye-ri.

Centrul de reflecţie subliniază totodată că niciun element nu permite să se afirme că sunt în curs pregătiri în vederea unui nou test nuclear.

Niciun vehicul sau persoană nu puteau să fie detectate la Punggye-ri la o zi după efectuarea celui de al treilea test nuclear, la 12 februarie, însă activitatea s-a reluat în mod vizibil la 15 februarie, subliniază institutul.

Aceste elemente arată că Phenianul "a adoptat măsuri de precauţie, cu scopul de a asigura că nivelul de radioactivitate este suficient de scăzut, înainte de a trimite personal la faţa locului", subliniază analiştii Jack Liu şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.

Coreea de Nord ar fi izolat cu grijă instalaţia în cursul testului de la 12 februarie, împiedicând Statele Unite sau alte ţări să detecteze, în atmosferă, dacă a fost utilizat uraniu - lucru care ar fi dovedit că Phenianul dispune de a doua metodă de dezvoltare de armament, pe lângă programul cu plutoniu.

Dacă Phenianul a efectuat al treilea test nuclear într-un tunel din sectorul de nord, "atunci tunelul situat în partea de sud este disponibil pentru al patrulea test" nuclear, susţine analiştii de la Universitatea John Hopkins

Coreea de Nord pare că a utilizat un tunel situat în partea de nord a instalaţiei pentru a efectua testul nuclear din 2009, dar zona în care a avut loc explozia la 12 februarie nu este cunoscută.





×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close