Antena 3 CNN Externe "Nu este teatru. Nord coreenii îşi vor sacrifica vieţile. Sunt dispuşi să sară şi în foc". Cea mai controversată ţară din lume este în sărbătoare

"Nu este teatru. Nord coreenii îşi vor sacrifica vieţile. Sunt dispuşi să sară şi în foc". Cea mai controversată ţară din lume este în sărbătoare

"Nu este teatru. Nord coreenii îşi vor sacrifica vieţile. Sunt dispuşi să sară şi în foc". Cea mai controversată ţară din lume este în sărbătoare
de O.P.    |    15 Apr 2013   •   06:03

Coreea de Nord celebrează 101 ani de la naşterea fondatorului patriei, Kim Ir Sen, bunicul actualului lider, Kim Jong Un şi bunul prieten al lui Nicolae Ceauşescu.

Festivităţi de amploare sunt aşteptate să fie organizate la Phenian. În tot acest timp, Occidentul se teme că un test cu rachetă nucleară va tensiona şi mai mult situaţia în regiune.

Isteria a început în Coreea de Nord. La Phenian, o mare de soldaţi a aplaudat dezvelirea a două noi statui, ale defuncţilor lideri Kim Ir Sen şi Kim Jong Il, tată şi fiu. Succesorul lor, Kim Jong Un, pune la cale o aniversare fastuoasă a zilei de naştere a bunicului.

În China, nord-coreenii care lucrează acolo se întorc acasă, să celebreze. Iar fiecare urcă un tren cu un buchet mare de flori, dedicat lui Kim Ir Sen, părintele patriei.

În Coreea de Nord, singura televiziune a ţării, cea naţională, transmite în continuu ode conducătorilor iubiţi, Kim Jong Un, Kim Ir Sen şi Kim Jong Un. Dacă în Occident imaginile par bizare, ridicole, incredibile, în Coreea de Nord sunt un instrument redutabil de propagandă ale regimului comunist. Chae Young Hee, o tânără nord-coreeană refugiată în Coreea de Sud, simte fiori reci când priveşte acele imagini.

"Nu e o minciună! Nu este teatru, ci e real. Dacă se întâmplă ceva, nord-coreenii îşi vor sacrifica vieţile. Sunt dispuşi chiar şi să sară în foc!
Este foarte puternic".

"Deşi ai părăsit ţara acum 10 ani, încă mai are putere asupra ta?"
"Da!"

Aniversarea naşterii lui Kim Ir Sen va fi celebrată, în mod tradiţional, şi cu o paradă militară.




×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close