Antena 3 CNN Externe O mică navă rusească a efectuat primul ocol al planetei prin Oceanul Arctic

O mică navă rusească a efectuat primul ocol al planetei prin Oceanul Arctic

O mică navă rusească a efectuat primul ocol al planetei prin Oceanul Arctic
Sursa foto: Foto: Video News
15 Noi 2010   •   14:21

Şapte tineri ruşi au revenit acasă după o călătorie maritimă în premieră mondială. Ei au efectuat, la bordul unei mici ambarcaţiuni, ocolul planetei prin Oceanul Îngheţat de Nord. Pe hartă, aceasta este cea mai scurtă rută pentru înconjurul lumii, dar, în acelaşi timp, este şi cea mai primejdioasă.

Nava de 18 metri, botezată după ţarul Petru cel Mare, a fost întâmpinată cu salve şi focuri de artificii în portul Sankt Petersburg.

Cei şapte tineri sub 25 de ani au încheiat astfel prima călătorie din istorie în jurul Polului Nord, prin Oceanul Arctic, într-un singur sezon de navigaţie.

"E o senzaţie foarte ciudată. Nici nu ne vine să credem că ne-am întors, în sfârşit, acasă. Expediţia a durat foarte mult şi nu a fost una uşoară", a declarat unul dintre membrii echipajului.

"Când am văzut pentru prima dată gheaţa, ne-o arătam unii altora: uite, e gheaţă, dar nu era decât un mic gheţar plutind pe ocean. Şi apoi am avut trei - patru săptămâni în care nici nu se vedea apă liberă în jur, până la orizont", a spus căpitanul echipajului.

Ambarcaţiunea a încheiat călătoria fără să apeleze, nici măcar o dată, la ajutorul spărgătoarelor de gheaţă.

O mică ambarcaţiune a făcut ocolul lumii



×
Subiecte în articol: ambarcatiune nava oceanul arctic premiera
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close