Antena 3 CNN Externe O țară din Europa anunţă că își schimbă numele

O țară din Europa anunţă că își schimbă numele

O țară din Europa anunţă că își schimbă numele
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    28 Feb 2018   •   18:27

Macedonia a prezentat patru opţiuni pentru a soluţiona o dispută de zeci de ani cu Grecia în legătură cu numele său, a declarat premierul macedonean, Zoran Zaev, într-un interviu acordat marţi Reuters.

Cele două state îşi dispută numele „Macedonia”, Grecia susţinând că folosirea acestuia de către vecina sa semnalează o revendicare teritorială din partea acesteia asupra regiunii omonime din nordul său.

Atena obstrucţionează aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană din acest motiv şi a acuzat de asemenea Skopje că încearcă să-i uzurpe patrimoniul istoric prin glorificarea lui Alexandru cel Mare. Grecia a obţinut ca micul stat vecin, apărut din dezmembrarea fostei Iugoslavii, să fie admis la ONU, în 1993, sub numele provizoriu de 'Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei' (FYROM).

Macedonia speră să ajungă la un compromis în legătură cu această dispută până la o reuniune UE din iunie şi summitul NATO din iulie şi a propus „o desemnare geografică” pentru a se asigura că există o diferenţiere clară între cele două nume.

„Sugestiile sunt: Republica Macedonia de Nord, Republica Macedonia Superioară, Republica Vardar Macedonia şi Republica Macedonia (Skopje)”, a afirmat Zaev după ce a participat la un summit la Londra cu privire la Balcanii de Vest.
 

×
Subiecte în articol: macedonia Grecia nume Europa
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close