Antena 3 CNN Externe Obama şi Brown insistă asupra unei acţiuni globale în economie

Obama şi Brown insistă asupra unei acţiuni globale în economie

Obama şi Brown insistă asupra unei acţiuni globale în economie
Sursa foto: brown obama
04 Mar 2009   •   08:00

Preşedinte Statelor Unite Barack Obama a insistat marţi asupra unei acţiuni coordonate în lupta contra crizei economice mondiale, alăturându-se unui apel lansat de premierul britanic Gordon Brown în favoarea unui răspuns global.
Cu o lună înainte ca Obama să se ducă la Londra pentru un summit al Grupului G20 al celor 20 de economii dezvoltate şi emergente majore, Statele Unite şi Marea Britanie caută să facă faţă cu îngrijorare unei situaţii de criză în care se află sectorul lor bancar provocată de asigurări toxice de garanţii ipotecare.


Dar Obama a declarat reporterilor în timpul unei întâlniri cu Brown în Biroul Oval al Casei Albe că el este ?absolut încrezător? că planurile administraţiei sale de a salva sistemul bancar vor funcţiona cu toate marile căderi de pe pieţele bursiere.


?Unul dintre lucrurile discutate de mine cu primul ministru a fost cum să ne putem pune de acord pentru ca toate ţările G20, toate ţările mai importante din lume să ne putem coordona economiile?, a spus el.


Brown, fost ministru al finanţelor al cărui Partid Laburist încearcă acasă să reziste politic, s-a confruntat adesea acolo cu critici din partea unora care văd că el ar eşua în faţa crizei financiare.


Brown este primul lider european care l-a vizitat pe Obama după ce acesta din urmă a fost învestit preşedinte la 20 ianuarie.


Înainte de vizita sa la Washington, el a chemat la găsirea unui 'Nou Acord global' în care ţările ar trebui să lucreze împreună pentru a da impuls creşterii economice, a reutila regulile financiare şi mări capitalul Fondului Monetar Internaţional, scrie Agerpres.


Summitul ţărilor G20 va marca debutul lui Obama ca preşedinte pe scena mondială. Grupul include ţări dezvoltate ca Franţa şi Italia, dar şi economii emergente ca China sau Brazilia.


Întâlnirea dintre Obama şi Brown a fost urmată de un dineu de lucru. Primul ministru britanic urmează să rostească un discurs miercuri în Congresul Statelor Unite, în care el intenţionează să critice protecţionismul.



Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close