Antena 3 CNN Externe Olaf Scholz: ”Principala prioritate este evitarea confruntării NATO cu Rusia”

Olaf Scholz: ”Principala prioritate este evitarea confruntării NATO cu Rusia”

NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia care ar putea duce la un al Treilea Război Mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu pentru Der Spiegel.

Olaf Scholz: ”Principala prioritate este evitarea confruntării NATO cu Rusia”
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    22 Apr 2022   •   16:45

Scholz se confruntă cu critici tot mai mari în țară și în străinătate pentru aparenta reticență a guvernului său de a livra Ucrainei arme grele de câmp, cum ar fi tancuri și obuziere, pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile rusești, chiar dacă alți aliați occidentali își intensifică transporturile.

Întrebat într-un interviu amplu publicat vineri de ce crede că livrarea tancurilor ar putea duce la un război nuclear, el a spus că nu există nicio regulă care să precizeze când Germania ar putea fi considerată parte a războiului din Ucraina.

„De aceea este cu atât mai important să luăm în considerare fiecare pas cu mare atenție și să ne coordonăm îndeaproape unul cu celălalt”, a spus el.

„Evitarea unei escalade către NATO este o prioritate de vârf pentru mine”.

"De aceea nu mă concentrez pe sondaje și nu mă las iritat de apeluri stridente. Consecințele unei erori ar fi dramatice."

Aceasta a fost o abatere de la declarațiile sale anterioare pe această temă, concentrându-se pe faptul că stocurile proprii ale armatei Germaniei erau prea epuizate pentru a trimite arme grele de câmp de luptă, în timp ce cele pe care industria germană a spus că le poate furniza nu puteau fi puse în funcțiune cu ușurință.

Separat, Scholz și-a apărat decizia de a nu pune capăt imediat importurilor germane de gaz rusesc ca răspuns la ceea ce Rusia numește o „operație militară specială” în Ucraina.

"Nu văd cum un embargo pe gaz ar pune capăt războiului. Dacă (președintele rus Vladimir) Putin ar fi fost deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebun", a spus el.

„Este vorba despre evitarea unei crize economice dramatice și pierderea a milioane de locuri de muncă și fabrici care nu și-ar mai deschide niciodată porțile”.

Scholz a spus că acest lucru ar avea consecințe considerabile nu doar pentru Germania, ci și pentru Europa și viitoarea finanțare a reconstrucției Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Germania gaz Olaf Scholz
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close