Antena 3 CNN Externe OMS: 70% din spitalele din Siria, ciuruite în conflictul armat. O treime din ele nu mai funcţionează

OMS: 70% din spitalele din Siria, ciuruite în conflictul armat. O treime din ele nu mai funcţionează

OMS: 70% din spitalele din Siria, ciuruite în conflictul armat. O treime din ele nu mai funcţionează
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    16 Oct 2012   •   11:41

Două treimi (67%) dintre spitalele publice din Siria au suferit pierderi în urma conflictului armat, iar aproape 30% din ele au încetat chiar să mai funcţioneze, informează un comunicat de presă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit CNN.

De asemenea, OMS şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de atacurile la adresa personalului medical din aceste instituţii.

"Escaladarea conflictului a provocat pagube substanţiale infrastructurilor sanitare în întreaga ţară", potrivit OMS, care aminteşte obligaţia tuturor părţilor implicate în conflictul armat de a proteja populaţia civilă, spitalele şi personalul acestora.

OMS susţine că, în timpul confruntărilor s-au folosit ambulanţe fără să fie nevoie de ajutorul acestora, ceea ce a îngreunat în realitate transportarea în siguranţă a pacienţilor. Din totalul de 520 de ambulanţe, au fost avariate cel puţin 271, dintre care 177 nu mai funcţionează.

Specialiştii atrag atenţia că spitalele "trebuie să fie tratate ca spaţii neutre şi nu trebuie să fie exploatate niciodată în scopuri militare". În acest context, lansează un apel la încetarea actelor de violenţă la adresa spitalelor, pentru a se asigura accesul pacienţilor şi furnizarea medicamentelor.

Conflictul declanşat în Siria în martie 2011 s-a soldat cu aproximativ 33.000 de morţi şi a determinat peste 250.000 de persoane să se refugieze în ţări vecine, potrivit ONU, care estimează că în jur de 2,5 milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar.





×
Subiecte în articol: Siria spitale conflict armat
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close