Antena 3 CNN Externe OMS: Pentru combaterea epidemiei de Ebola este nevoie de 100 de milioane de dolari

OMS: Pentru combaterea epidemiei de Ebola este nevoie de 100 de milioane de dolari

OMS: Pentru combaterea epidemiei de Ebola este nevoie de 100 de milioane de dolari
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    13 Aug 2014   •   18:11

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat, miercuri, că este nevoie de 100 de milioane de dolari pentru combaterea epidemiei de Ebola, care a ucis deja peste o mie de persoane în Africa de Vest, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Este nevoie de încă 100 de milioane de dolari pentru a se face faţă celei mai grave epidemii provocate de virusul Ebola, care afectează patru ţări din Africa de Vest”, a declarat reprezentantul OMS, Pierre M'Pele Kilebou, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

„Până astăzi s-au înregistrat peste 1.800 de cazuri, cu o rată a mortalităţii ce oscilează între 45% şi 75% în cinci luni”, a mai precizat Kilebou.

Aceste cifre i-au determinat pe oficialii OMS să declare epidemia de Ebola drept „urgenţă publică sanitară internaţională”.

De la apariţia focarului, în martie, în Guineea, OMS a trimis aproape 200 de persoane în cele patru ţări afectate - Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria - pentru a coordona măsurile în criza sanitară.

Liberia a anunţat, marţi, că îi va trata cu ZMapp pe doi dintre medicii săi afectaţi de Ebola. ZMapp, aflat încă în fază experimentală, a fost administrat în cazul a trei pacienţi infectaţi şi a ameliorat starea de sănătate a doi dintre ei, doi cetăţeni americani, însă al treilea, un spaniol, a decedat marţi la Madrid.

Uniunea Africană a considerat o „urgenţă” folosirea medicamentelor experimentale pentru tratarea pacienţilor afectaţi de virus.

„Fiind vorba despre o boală mortală, orice ajutor este binevenit, inclusiv angajamentul guvernului canadian de a furniza medicamentul unui număr de 1.000 de pacienţi afectaţi de Ebola”, a spus responsabilul cu probleme sociale al UA, Mustapha Sidki.

OMS a aprobat folosirea tratamentelor experimentale împotriva Ebola, însă nu a precizat cine va avea prioritate pentru a primi mostrele de medicament.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close