Antena 3 CNN Externe Reacțiile ONU și UE la bombardamentul lansat de ruși la Odesa, la nici o zi după acordul de la Istanbul

Reacțiile ONU și UE la bombardamentul lansat de ruși la Odesa, la nici o zi după acordul de la Istanbul

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat în termeni fermi, sâmbătă, atacul rusesc cu rachete asupra portului ucrainean Odesa.

Reacțiile ONU și UE la bombardamentul lansat de ruși la Odesa, la nici o zi după acordul de la Istanbul
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2022   •   17:36

Borrell a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unui obiectiv crucial pentru exportul de cereale, la o zi după ce delegații din Rusia și Ucraina au semnat un acord de deblocare a tranzitului grânelor ucrainene pe rute din Marea Neagră.

''UE condamnă ferm atacul cu rachete rusești asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ținte esențiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul (...) demonstrează încă o dată disprețul total al Rusiei față de dreptul și angajamentele internaționale'', a scris Borrell (foto, stânga) pe Twitter.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat fără echivoc atacul cu rachete produs sâmbătă și care a lovit portul ucrainean Odesa, un obiectiv crucial pentru punerea în aplicare a acordului semnat în ajun la Istanbul.

"Secretarul general condamnă fără echivoc loviturile semnalate astăzi în portul ucrainean Odesa. Deplina implementare (a acordului) de către Federația Rusă, Ucraina și Turcia este imperativă'', a afirmat purtătorul de cuvânt Farhan Haq într-un comunicat.

"De aceste produse este nevoie disperată, pentru a răspunde crizei alimentare globale și a ușura suferința a milioane de oameni pe glob", se mai spune în documentul citat.

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe președintele rus Vladimir Putin pentru bombardamentul de la Odesa și a transmis că Moscova va suporta "întreaga răspundere" a unui eșec al acordului privind exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul.

Lovind cu rachete portul Odesa la nici o zi de la angajamentele asumate de Rusia la Istanbul, președintele rus a "scuipat în fața secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au depus eforturi uriașe pentru a ajunge la acest acord",  a spus Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr.

Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului", a anunțat, sâmbătă, Comandamentul Operațional Sud al Ucrainei pe rețeaua Telegram.

Ucraina și Rusia au semnat vineri, la Istanbul, documente separate cu Turcia și ONU privind exportul de cereale și alte produse agricole prin Marea Neagră.

Kievul și Moscova au semnat texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat ca reprezentanții săi să își depună semnătura pe un document alături de Rusia.

×
Subiecte în articol: Josep Borrell Antonio Guterres
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close