Antena 3 CNN Externe Opoziţia din Siria s-a pus de acord cu privire la necesitatea înlăturării preşedintelui Bashar Al-Assad

Opoziţia din Siria s-a pus de acord cu privire la necesitatea înlăturării preşedintelui Bashar Al-Assad

Opoziţia din Siria s-a pus de acord cu privire la necesitatea înlăturării preşedintelui Bashar Al-Assad
Sursa foto: Foto: blogs.lse.ac.uk
25 Iul 2015   •   08:33

Principalele două grupări ale opoziţiei siriene au căzut de acord vineri cu privire la necesitatea ca preşedintele Bashar Al-Assad să se retragă în cazul reglementării conflictului din Siria, informează AFP.
 
Pacea "poate fi atinsă printr-un proces politic întreprins chiar de sirieni, sub auspiciile ONU", potrivit unui comunicat comun al Coaliției opoziției (CNS), în exil, și al Comitetului de coordonare națională pentru forțele schimbării democratice (CCND), principalul bloc al opoziției siriene tolerat de regimul Al-Assad, dat publicității la finalul unei reuniuni la Bruxelles.

O asemenea soluţie ar implica "o schimbare fundamentală și completă a regimului politic actual, inclusiv a șefului acestuia (Bashar Al-Assad) şi a tuturor liderilor, susținătorilor și agențiilor de securitate", afirmă platforma comună publicată de cele două organizații.

Până în prezent, acestea aveau puncte de vedere diferite despre menținerea la putere a președintelui Al-Assad.

În cursul întâlnirii, Coaliția și CCND au "stabilit o foaie de parcurs pentru a salva Siria, incluzând principiile de bază ale unei reglementări politice care vor trebui adoptate de organele lor competente", precizează comunicatul.

Această foaie de parcurs se sprijină pe acordul multipartit încheiat la 30 iunie 2012 la Geneva, care prevede formarea unui guvern tranzitoriu de uniune națională ce ar putea include membri ai executivului actual, fără să precizeze însă rolul președintelui Al-Assad.

"Nu vedem niciun rol pe care să îl joace Al-Assad sau membrii guvernului său într-un organism de tranziție", a subliniat un reprezentant al Coaliției opoziției, Hisham Ibrahim Marwah, în cursul unei conferințe de presă la Bruxelles.

"Rolul lui Al-Assad este secundar", în timp ce soarta celorlalți lideri ai regimului "va face obiectul unor discuții", a nuanțat, totuși, un membru al biroului executiv al CCND, Safouane Akkache.

Comitetul de coordonare națională acționează în interiorul Siriei, ca bloc al opoziției tolerate de regim, dar este supus unor restricții severe.

La începutul lunii iunie, reprezentanți ai opoziției siriene s-au reunit la Cairo pentru a încerca să creeze o nouă grupare "lărgită" contra regimului condus de Bashar Al-Assad și să adopte o chartă națională.

Conflictul din Siria a făcut peste 230.000 de morți, potrivit Observatorul sirian pentru drepturile omului, iar jumătate din populația țării este refugiată.

×
Subiecte în articol: Siria Bashar al-Assad
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close