Antena 3 CNN Externe Viziunea lui Viktor Orban despre viitorul Europei nu a fost publicată de marile ziare europene

Viziunea lui Viktor Orban despre viitorul Europei nu a fost publicată de marile ziare europene

Mai multe ziare europene de vârf au refuzat să difuzeze o reclamă plătită semnată de premierul maghiar Viktor Orban, spunând că nu vor să acorde platformă unui politician pe care îl că subversează drepturile omului și libertatea presei, conform Reuters.

Viziunea lui Viktor Orban despre viitorul Europei nu a fost publicată de marile ziare europene
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    01 Iul 2021   •   23:29

Anunțul lung de o pagină acuză Bruxellesul că își dorește construcția unui „super-stat”, denunță ceea ce numește „Imperiul European”, solicită consolidarea parlamentelor naționale și se opune unei integrări europene mai strânse.

"Parlamentul European s-a dovedit a fi o fundătură: reprezintă doar propriile sale interese ideologice și instituționale. Rolul parlamentelor naționale trebuie consolidat", spune anunțul.

Ca răspuns, Herman Grech, redactor-șef al The Times of Malta, care nu a difuzat reclama, a scris joi că guvernul lui Orban a „declarat război presei libere din Ungaria. Nu vom sta cu mâinile în sân, lăsându-l să profite (n.r. de presa) din altă parte. "

De asemenea, ziarul belgian De Standaard a refuzat anunțul și a publicat în schimb propriul său anunț pe toată pagina, în culori curcubeu care simbolizează drepturile LGBTI, cu textul „Dragă Viktor Orban, legile nu ar trebui niciodată să distingă nuanțele de iubire”.

Karel Verhoeven, redactor-șef al ziarului, a numit legea anti-LGBT „o încălcare flagrantă a drepturilor omului”.

Alte două ziare din Belgia, La Libre Belgique și De Morgen, au refuzat, de asemenea, să tipărească reclama.

Și ziarul suedez Dagens Nyheter a urmat exemplul și a cerut în schimb un interviu cu Orban, a scris redactorul-șef Peter Wolodarski pe Twitter.

Totuși, reclama a fost tipărită de ziarele Le Figaro din Franța, ABC în Spania, Jyllands-Posten în Danemarca și Mlada fronta Dnes în Republica Cehă.

Guvernul maghiar nu a răspuns la întrebările Reuters cu privire la raportul dintre numărul publicațiilor la care s-au adresat și numărul celor care au acceptat oferta.

"Anunțul este o modalitate pentru noi de a spune într-o manieră clară și simplă ceea ce credem că este corect despre viitorul UE", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului maghiar, pentru Reuters.

Orban, un euro-sceptic care se confruntă cu alegeri strâns contestate, în primăvara anului viitor, a fost supus unei întâlniri de foc la summit-ul săptămânii trecute al liderilor UE, din cauza noii legi anti-LGBTI a Ungariei.

Guvernul maghiar spune că scopul legii este protejarea copiilor de pedofili, dar apărătorii drepturilor omului sunt de părere că aceasta stigmatizează membrii comunității LGBTI.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close