Antena 3 CNN Externe OSCE: Dovezile privind fraudarea alegerilor din Moldova sunt ?limitate"

OSCE: Dovezile privind fraudarea alegerilor din Moldova sunt ?limitate"

OSCE: Dovezile privind fraudarea alegerilor din Moldova sunt ?limitate"
Sursa foto: alegeri moldova
22 Apr 2009   •   00:34

Documentaţia oferită de opoziţia moldoveană în susţinerea acuzaţiilor de fraudare a alegerilor este limitată, deşi majoritatea cazurilor par credibile, fiind, în consecinţă, necesară o analiză complexă pentru o evaluare consistentă a situaţiei, se arată în raportul intermediar postelectoral al OSCE.

Raportul interimar postelectoral al Misiunii Internaţionale de Observare a Alegerilor, o iniţiativă a OSCE , se referă la perioada 6-17 aprilie. Raportul intervine în contextul în care raportul anterior a stârnit controverse, după ce legitimase alegerile din 5 aprilie, evaluându-le drept corecte în cea mai mare parte, ca mai apoi voci reputate - precum cea a baronesei Emma Nicholson - să conteste raportul organizaţiei.

Raportul intermediar postelectoral notează extrem de factual că în perioada 7-12 aprilie au avut loc revolte de stradă, care s-au soldat cu aproximativ 200 de arestări, arătând că au fost "prezentate rapoarte credibile din partea unor ONG-uri privind maltratarea deţinuţilor şi că au fost raportate trei cazuri de deces în legătură cu demonstraţiile şi arestările".

OSCE reţine faptul că Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) au organizat conferinţe de presă, în special la 15 aprilie, atrăgând atenţia asupra fraudelor electorale, precum votarea multiplă, votarea în lipsa actelor necesare de identitate, semnături false pe listele electorale şi alegători diferiţi cu serii identice ale actelor de identitate. Unele partide politice au oferit misiunii OSCE exemple de nereguli care, conform declaraţiilor, se confirmă prin informaţiile puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) autorităţilor publice locale pentru a facilita compilarea listelor electorale.

Pentru a verifica aceste chestiuni, misiunea OSCE a cerut MDI să ofere informaţii suplimentare, în special cu privire la cazurile identificate de alegători cu serii identice ale actelor. "După ce a verificat cazurile prezentate, comparându-le cu datele din Registrul de Stat al Populaţiei, MDI a comunicat că astfel de perechi de înregistrări ale alegătorilor cu numere identice ale actelor de identitate au implicat înregistrări a doi cetăţeni diferiţi. În unele cazuri, o cifră din numărul actului de identitate era diferită în baza de date a MDI în comparaţie cu listele electorale preliminare compilate de către autorităţile publice; în alte cazuri au fost găsite în listă acte de identitate expirate sau înregistrate ca fiind anulate", se arată în documentul OSCE, citat de Newsin.

Potrivit raportului, misiunea de observare OSCE a încercat să verifice şi un număr limitat de cazuri ale pretinselor votări frauduloase în baza deficienţelor din listele electorale. "Deşi majoritatea cazurilor păreau credibile, documentaţia oferită de opoziţie în susţinerea acestor acuzaţii a fost limitată şi o analiză complexă este necesară pentru o evaluare consistentă", subliniază OSCE.

Totodată, OSCE notează în raport că numărul utilizat pentru calcularea prezenţei minime nu a corespuns numerelor prezentate pe pagina web a CEC (Comisiei Electorale Centrale) şi că trei membri CEC au semnat cu rezerve procesul verbal cu privire la totalizarea rezultatelor, declarând că există inexactităţi în listele electorale şi că CEC ar fi responsabilă pentru comiterea erorilor în listele electorale.

În privinţa renumărării voturilor, raportul subliniază că misiunea de monitorizare a urmărit un număr limitat de renumărări şi totalizări ale voturilor din Ialoveni, Hânceşti, Străşeni şi Chişinău, precum şi renumărarea voturilor de peste hotare în Chişinău în data de 15 şi 16 aprilie. "În procesele de renumărare urmărite au fost făcute doar modificări minore la procesele verbale originale. Au fost raportate inconsistenţe în implementarea procedurilor şi unele buletine de vot au fost constatate ca fiind numărate pentru alţi concurenţi electorali", mai constată raportul.

"În unele locuri, buletinele de vot valide au fost invalidate, în timp ce în alte secţii, aceleaşi buletine de vot au fost declarate nevalide. În unele cazuri exemplarele proceselor verbale privind rezultatele conţineau mai mult de o corectură. În unele cazuri, semnăturile alegătorilor care au primit buletine nu au fost numărate. Observatorii au remarcat cazuri în care declaraţiile şi procesele verbale au fost semnate de membrii comisiilor electorale anticipat", mai atrage atenţia raportul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: OSCE
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close