Antena 3 CNN Externe OUCH! Democraţii americani dau vina pe Obama pentru pierderea majorităţii din Senat

OUCH! Democraţii americani dau vina pe Obama pentru pierderea majorităţii din Senat

OUCH! Democraţii americani dau vina pe Obama pentru pierderea majorităţii din Senat
05 Noi 2014   •   17:04

Democraţii americani îl învinovăţesc pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru pierderea influenţei din Senat, spunând că au fost învinşi de măsurile nepopulare promovate de Casa Albă.

După luni bune de campanie costisitoare, republicanii au preluat controlul Senatului.
În urma alegerilor parţiale de ieri, Partidul Republican şi-a mai asigurat încă cel puţin şapte locuri din Senat, consolidându-şi astfel majoritatea din Camera Superioară, care are în total un număr de 100 de senatori.

Potrivit rezultatelor oficiale, republicanii au câştigat alegerile în Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, Carolina de Nord, Dakota de Sud şi Virginia de Vest.

Sondajele de opinie anterioare sugerau că Obama ar putea strânge mai puţin de 40% din voturile cetăţenilor, iar această rată era pusă pe seama unui mandat confruntat cu criza financiară şi gestionarea greşită a acestei situaţii.

Republicanii şi-au concentrat campania tocmai pe aceste indicii şi au pus tunurile pe Obama şi pe politica aplicată de administraţia sa.

"Aceste alegeri sunt de fapt un referendum la adresa preşedintelui. El va fi indirect pus pe buletinele de vot", spunea senatorul republican Rand Paul, cel care reprezintă interesele statului Kentucky.


De partea cealaltă, senatorul democrat Joe Manchin (Virginia de Vest) spunea ieri seară că politica prezidenţială a "ruinat" şansele democraţilor în alegeri.

"Nu are niciun sens să fim nevoiţi să luptăm atât de greu împotriva propriului nostru guvern, propriei noastre administraţii şi împotriva propriului nostru preşedinte pentru a reuşi să echilibrăm balanţa", a declarat Manchin pentru MSNBC.

Potrivit analiştilor politici de peste ocean, un Congres condus de republicani îi va îngreuna şi mai mult al doilea mandat al lui Obama, care este considerat deja un eşec.

×
Subiecte în articol: democrati republicani Senatul american
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close