Până la 40% din cazurile de demenţă ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educaţie şi consumul de fructe şi legume

06 Aug 2010   •   19:21
Până la 40% din cazurile de demenţă ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educaţie şi consumul de fructe şi legume Foto: topnews.ae

Până la 40% din cazurile de demenţă ar putea fi evitate printr-un nivel ridicat de educaţie, dar şi prin combaterea diabetului şi depresiei şi prin consumul de fructe şi legume, potrivit unui studiu citat de dailymail.co.uk.

Demenţa, care cauzează pierderea memoriei şi confuzie în gândire, afectează peste 800.000 de oameni din Marea Britanie, cei mai mulţi fiind în vârstă şi jumătate dintre ei fiind diagnosticaţi cu Alzheimer - cea mai obişnuită formă a demenţei.

Studiul efectuat recent, pe un eşantion de circa 1.500 de persoane, a revelat faptul că un nivel ridicat de educaţie ar putea duce la reducerea numărului cazurilor de demenţă cu 18% în următorii şapte ani, întrucât se crede că studiul face creierul mai flexibil şi îl ajută să lupte împotriva simptomelor Alzheimer.

De asemenea, rezultatele cercetării mai arată că eradicarea diabetului şi depresiei şi creşterea consumului de fructe şi legume duc la o scădere cu 21% a cazurilor de demenţă descoperite recent. Eliminarea depresiei are cea mai mare contribuţie, reducând cu peste 10% cazurile de demenţă. Cu toate acestea, legătura dintre depresie şi demenţă nu este clară pentru autorii studiului, publicat online în British Medical Journal.

La studiu au participat 1.433 de oameni, cu vârste de peste 65 de ani, care locuiesc în sudul Franţei şi care au fost recrutaţi între 1999 şi 2001. Subiecţilor le-au fost aplicate teste cognitive la începutul studiului şi apoi la intervaluri de doi, patru şi şapte ani. De asemenea au fost luate în considerare starea de sănătate, cazurile de boală din trecut, nivelul de educaţie, veniturile, regimul alimentar, consumul de alcool şi fumatul.

Cei patru factori evidenţiaţi de studiu pentru reducerea cazurilor de demenţă par să aibă un impact mai mare decât controlarea riscului genetic de demenţă.

Astfel, paşii de urmat de responsabilii în sănătate ar fi încurajarea învăţământului, tratarea simptomelor de depresie şi monitorizarea timpurie a intoleranţei la glucoză şi a rezistenţei la insulină, potrivit doctorului Karen Ritchie, neuropsiholog la Institutul Naţional de Cercetare Medicală din Franţa.

Deşi cauzele exacte ale demenţei nu sunt deocamdată cunoscute, au fost identificaţi mai mulţi factori de risc, precum: bolile cardiovasculare, atacul cerebral, hipertensiunea, obezitatea, diabetul şi colesterolul mare.

Antena3.ro

x close