Antena 3 CNN Externe Papa Francisc, vizită istorică în Irak: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos! Cer iertare pentru distrugeri și cruzime"

Papa Francisc, vizită istorică în Irak: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos! Cer iertare pentru distrugeri și cruzime"

Papa Francisc și-a început, vineri, vizita în Irak, o țară devastată de război, corupție și conflicte cu substrat etnic și religios, relatează presa internațională. Este prima vizită externă pe care Suveranul Pontif o efectuează de la începutul pandemiei de coronavirus.

Papa Francisc, vizită istorică în Irak: "Vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos! Cer iertare pentru distrugeri și cruzime"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Mar 2021   •   19:30

Este o vizită asupra căreia planează numeroase pericole potențiale și care este programată să dureze patru zile.

Într-un prim discurs susținut la palatul prezidențial din Bagdad, în fața președintelui irakian Barham Saleh și a altor oficiali locali, papa Francisc a pledat cauza încetării conflictelor armate şi a cerut combaterea corupţiei şi a inegalităţilor.

El a spus că speră în respectarea drepturilor omului și în triumful toleranței religioase.

Papa Francisc în Irak: Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună!

"Îi salut cu afecţiune pe episcopi şi pe preoţi, pe clerici şi pe clerice, pe toţi credincioşii Bisericii Catolice.

Vin ca pelerin, pentru a-i încuraja în mărturia lor de credinţă, de speranţă şi fapte bune în mijlocul societăţii irakiene. Îi salut şi pe membrii altor Biserici şi comunităţi creştine, pe adepţii islamului şi pe reprezentanţii altor tradiţii religioase.

Dumnezeu să ne ajute să mergem împreună, ca fraţi şi surori, având convingerea puternică a faptului că adevăratele învăţături ale religiilor ne invită să rămânem ancoraţi în valorile păcii, a cunoaşterii reciproce, a înfrăţirii umane şi coexistenţei", a spus el.

"În ultimele decenii, Irakul s-a confruntat cu dezastrele războaielor, cu flagelul terorismului şi conflicte intercomunitare (...)

Papa Francisc în Irak: Ca penitent, cer iertare pentru actele de distrugeri și cruzime!

Astăzi, Irakul este chemat să le arate tuturor, în special în Orientul Mijlociu, că diferenţele, în loc să genereze conflicte, trebuie să conducă la cooperare armonioasă în viaţa civilă.

Coexistenţa fraternă are nevoie de dialog răbdător şi sincer, prin dreptate şi respectarea drepturilor", a continuat Papa Francisc.

"Eu vin ca penitent care cere iertare Cerului şi fraţilor pentru atât de multe distrugeri şi acte de cruzime; vin ca pelerin al păcii, în numele lui Hristos, Domnul Păcii.

Ne-am rugat atât de mult în ultimii ani pentru pace în Irak. (...)

Papa Francisc în Irak: O vizită periculoasă, cu multe amenințări

Armele trebuie să tacă! Să le fie oprită distribuirea, care este peste tot. Să înceteze interesele de grup, acele interese externe care nu sunt interesate de populaţia locală.

Să li se dea voce constructorilor, artizanilor păcii! Celor mici, săracilor, oamenilor simpli, care vor să trăiască, să muncească, să se roage în pace. Ajunge cu violenţele, ajunge cu extremismul, cu facţiunile, cu intoleranţa!", a subliniat el.

El a mai pledat pentru participarea la viața societății a tuturor grupurilor politice, sociale şi religioase și pentru garantarea drepturilor fundamentale ale tuturor cetăţenilor, fără ca națiunea să fie segregată și să apară cetăţeni de categoria a doua.

La riscurile inerente unei vizite a liderului creștinătății într-o țară musulmană se adaugă și cele asociate pandemiei de coronavirus.

Presa internațională a remarcat că Papa și membrii suitei sale au fost întâmpinați pe Aeroportul Internațional din Bagdad de dansatori tradiționali, care nu purtau măști.

Papa Francisc în Irak: Întâlinire cu ayatollahul al-Sistani

Papa Francisc și anturajul său au fost vaccinați.

Pentru vizita de patru zile, autoritățile au impus restricții dure de securitate. Un punct cheie al itinerariului papal îl reprezintă vizita de sâmbătă la ayatollahul Ali al-Sistani, un cleric foarte respectat.

Sistani îl va primi pe Francisc la reședința din orașul sfânt Najaf, în sudul Bagdadului.

Întâlnirea Papei cu ayatollahul în vârstă de 90 de ani - care este rar văzut în public - poate fi văzută ca fiind unul dintre cele mai semnificative întrevederi dintre un papă și un lider musulman șiit.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Papa Francisc Irak
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close