Antena 3 CNN Externe Papa Francisc a reușit să oficieze slujba de Anul Nou, după s-a retras în mod neașteptat cu câteva ore înainte

Papa Francisc a reușit să oficieze slujba de Anul Nou, după s-a retras în mod neașteptat cu câteva ore înainte

Papa Francisc a oficiat liturghia de Anul Nou în Bazilica Sfântul Petru, în ziua în care cultul catolic marchează atât solemnitatea Fecioarei Maria Născătoare de Dumnezeu, cât și Ziua Mondială a Păcii, sărbătoare instituită de Vatican în 1967, transmite presa internațională.

Papa Francisc a reușit să oficieze slujba de Anul Nou, după s-a retras în mod neașteptat cu câteva ore înainte
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Ian 2022   •   14:22

Sâmbătă, Francisc s-a arătat într-o formă fizică destul de bună, după incidentul neașteptat petrecut de Revelion.

El a participat atunci la slujba de seară, dar a renunțat în ultimul moment să o mai oficieze, așa cum fusese anunțat.

La începutul liturghiei de sâmbătă, liderul de la Vatican a străbătut întreaga lungime a culoarului central al Bazilicii Sfântul Petru, spre deosebire de seara de vineri, când a pătruns în biserică printr-o intrare din apropierea altarului și a privit slujba dintr-o zonă laterală.

În vârstă de 85 de ani, Francisc suferă de sciatică, afecțiune care îi provoacă dureri la nivelul membrelor inferioare, iar unele recidive ale bolii îl împiedică să rămână pentru mult timp în picioare.

Papa, mesaj împotriva violenței față de femei, de Anul Nou

Papa s-a folosit sâmbătă de mesajul său de Anul Nou pentru a trage un semnal de alarmă și pentru a cere stoparea violențelor comise asupra femeilor, considerând că astfel de fapte "îl insultă pe Dumnezeu", notează Reuters, citată de Agerpres.

Suveranul pontif și-a construit predica în jurul temelor asociate cu femeile și maternitatea, spunând că femeile sunt cele care "țin împreună firele vieții".

"Întrucât mamele sunt cele care dăruiesc viață și femeile păstrează lumea funcțională, ar trebui să depunem, cu toții, eforturi mai mari pentru a promova mamele și pentru a le proteja pe femei", a declarat papa Francisc.

"Cât de multă violență este îndreptată împotriva femeilor! Ajunge! A răni o femeie înseamnă a-l insulta pe Dumnezeu, care de la o femeie a preluat umanitatea noastră - nu de la un arhanghel, nu în mod direct, ci de la o femeie", a adăugat suveranul pontif, cu referire la Fecioara Maria.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19 în urmă cu aproape doi ani, papa Francisc a vorbit de mai multe ori în public împotriva violenței domestice, un flagel care s-a intensificat în mai multe țări după ce perioadele de lockdown au făcut ca unele dintre femei să rămână captive alături de agresorii lor.

Sâmbătă, participarea credincioșilor la liturghia de Anul Nou a fost mai redusă în comparație cu anii trecuți, din cauza noului val al pandemiei de COVID.

Italia, țara în centrul căreia se află Vaticanul, a raportat vineri un număr record de 144.243 de infectări confirmate în 24 de ore şi a impus recent noi restricții, precum obligativitatea de a purta măști sanitare în aer liber.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc sciatică
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close