Antena 3 CNN Externe Pasagerii spanioli de pe Costa Concordia vor primi despăgubiri de câte 17.594 de euro

Pasagerii spanioli de pe Costa Concordia vor primi despăgubiri de câte 17.594 de euro

Pasagerii spanioli de pe Costa Concordia vor primi despăgubiri de câte 17.594 de euro
de M.T.    |    31 Mai 2013   •   11:25

O judecătoare din Madrid a decis ca 22 de pasageri spanioli de pe vasul de croazieră Costa Concordia să primească fiecare o despăgubire de 17.594 de euro, după ce au avut de suferit ca urmare a incidentului survenit în apropiere de insula italienă Giglio, la 13 ianuarie 2012, notează vineri ziarul ABC, citat de Agerpres.

Judecătoarea Tribunalului de Primă Instanţă nr. 63 din Madrid, Ana Isabel Collado, a condamnat compania maritimă să plătească despăgubiri substanţiale pasagerilor spanioli care au avut de suferit în urma naufragiului, înainte ca justiţia italiană să se pronunţe în acest caz, refuzând astfel cererea de amânare a unei decizii depusă de companie.

Într-o sentinţă comunicată Curţii Supreme de Justiţie din Madrid, Collado a dat curs favorabil reclamaţiei depuse la 27 iulie 2012 de Asociaţia Spaniolilor Afectaţi de naufragiul de anul trecut, în care cereau companiei Costa Cruceros să plătească despăgubiri în valoare de 2.915.974 de euro.

La bordul navei care a naufragiat în faţa ţărmului insulei italiene Giglio, se aflau 4.229 de persoane, dintre care 32 au murit, iar 64 au fost rănite.

Potrivit sentinţei, compania maritimă este obligată să despăgubească pe fiecare din cei 22 de pasageri spanioli cu 2.594 de euro pentru pierderea bagajelor şi cu 15.000 de euro pentru daune fizice, psihice şi morale.

În motivarea deciziei sale, Ana Isabel Collado a arătat că, în noaptea petrecerii faptelor, începând cu orele 21.42, victimele au suferit daune pentru care merită să fie despăgubite, având în vedere că au fost supuse „unui impact şi unor suferinţe fizice şi psihice fără egal”.

Asociaţia victimelor spaniole consideră că „organizarea a fost deficitară, nu s-a furnizat informaţie suficientă despre situaţie”, iar perioada de haos s-a prelungit timp de mai multe ore

Cei afectaţi s-au declarat nemulţumiţi de suma de 15.000 de euro oferită fiecărui pasager, potrivit avocatei care i-a reprezentat, Antonia Barba.

În opinia lor, această sumă este inferioară celei plătite altor pasageri care au trecut prin aceeaşi experienţă traumatizantă.

În urmă cu aproape două săptămâni, un tribunal din Italia a decis să deschidă un proces pe numele lui Francesco Schettino, căpitanul vasului Costa Concordia, acesta fiind acuzat de omor prin imprudenţă multiplu, producerea unui accident maritim şi abanadonarea vasului înainte ca cei 4200 de pasageri şi membri ai echipajului să fie debarcaţi.


×
Subiecte în articol: Costa Concordia despagubiri
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close