Pelerinajul la Mecca, marcat anul acesta de Ebola şi de ameninţarea jihadistă

de A.M.P    |    01 Oct 2014   •   23:23
Pelerinajul la Mecca, marcat anul acesta de Ebola şi de ameninţarea jihadistă Foto: abcnews.go.com

Pelerinajul anual al musulmanilor la Mecca, începe joi, într-un context marcat, pe de o parte, de ofensiva lansată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și, pe de alta, de temerile legate de eventualitatea extinderii epidemiei de Ebola, relatează miercuri EFE.

Conform datelor de la Biroul saudit de Pașapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din întreaga lume se află deja în Arabia Saudită pentru a îndeplini obligaţia religioasă a 'hajj'-ului. Autorităţile se aşteaptă ca încă un milion şi jumătate de pelerini să sosească foarte curând.

Ceremoniile încep în ziua de 'Al Taruia', în care pelerinii ajunși la Mecca se îmbracă în veşminte albe, fără cusături, se roagă și meditează. A doua zi, ei urcă pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predică 'Jutba al Wedaa' (de despărţire). Pelerinii rămân acolo până la apusul soarelui, după care se îndreptă spre orașul Muzdalifa, în care îşi petrec noaptea.

În cea de-a treia zi, credincioşii musulmani pleacă la Mina, unde aruncă pietre în cele trei coloane care îl reprezintă pe diavol. Ei fac apoi înconjurul "Kaaba" — situată în centrul Marii Moschei din Mecca — o mică construcţie în formă de cub acoperită cu o pânză neagră cu auriu sub care se află piatra neagră pe care musulmanii o consideră ruptă din Rai.

După îndeplinirea acestor ritualuri, pelerinii îşi taie părul și unghiile și taie un miel, act care marchează începerea sărbătorii Sacrificiului (Aid al-Adha). În următoarele trei zile după această mare sărbătoare, pelerinii trebuie să îndeplinească a doua parte a lapidării diavolului, la Mina, și să facă de şapte ori înconjurul Kaaba, în semn de despărţire.

Autorităţile saudite au desfăşurat un amplu dispozitiv de securitate format din 75.000 de agenţi pentru a asigura buna desfășurare a pelerinajului. Ministrul de interne saudit, Mohamed bin Nayef, a declarat că nu va fi permisă "politizarea" manifestării religioase, fiind interzise steagurile naţionale sau pancartele care ar putea genera discordie.

Au fost, de asemenea, suspendate temporar vizele pentru cetățenii originari din ţările Africii de Vest, mai ales din Liberia, Guineea Conakry și Sierra Leone, statele cele mai afectate de epidemia Ebola. Autoritățile au stabilit centre de supraveghere sanitară în porturi și în punctele de trecere ale frontierelor terestre. Aproximativ 14.000 de angajați din salubritate vor menţine curate zonele unde se practică ritualurile de hajj.

 

Parteneri
x close