Antena 3 CNN Externe Phenian face presiuni pentru discuţii directe cu SUA

Phenian face presiuni pentru discuţii directe cu SUA

Phenian face presiuni pentru discuţii directe cu SUA
Sursa foto: coreea de nord
03 Noi 2009   •   03:35

Republica Nord-Coreeană a reiterat apelul către SUA pentru a ţine discuţii directe pentru a găsi soluţii la denuclearizarea peninsulei.
Coreea de Nord ar putea lua parte la discuţii multilaterale, inclusiv în format de şase, doar dacă Washington ar negocia bilateral cu Phenian, a declarat purtătorul de cuvânt al MInisterului de Externe, citat de agenţia oficială de presă KCNA.
Acesta a precizat că Ri Gun, şeful biroului american din minister, a contactat recent oficiali ai Departamentului de stat. Oficialul coreean mai arăta că discuţiile nu au reprezentat un contact care să pregătească discuţiile bilaterale, ci ?poziţia de bază şi adecvată? pentru discuţii multilaterale, inclusiv în format de şase, în funcţie de rezultatele discuţiilor directe dintre Coreea de Nord şi SUA.
După luni de iniţiative belicoase, ce au inclus şi teste de rachete, Nordul a început recent să facă paşi de pace şi l-a invitat pe trimisul special al SUA să viziteze Coreea de Nord.
În octombrie, Kim Jong-Il i-a spus premierului chinez Wen Jiabao că ţara sa este pregătită să revină la negocieri în şase, doar după ce discută direct cu SUA pentru a îmbunătăţi "relaţiile ostile".
Nordul se plânge că a suferit "o pierdere economică imensă" din acordurile de dezarmare nucleară, cu SUA din 1994 şi apoi 2005 şi 2007 cu toţi cei şase membri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close