Antena 3 CNN Externe Phenianul trimite avertismente Coreii de Sud

Phenianul trimite avertismente Coreii de Sud

Phenianul trimite avertismente Coreii de Sud
Sursa foto: coreea nord
30 Mar 2010   •   11:25

Coreea de Nord a averitzat cu un dezastru imprevizibil dacă Sudul şi SUA nu se opresc a permite tururile în interiorul zonei tampon de graniţă, care este unul din cele mai vizitate locuri din peninsulă.
Avertismentul vine pe fondul unor tensiuni crescânde între cele două state din peninsulă după scufundarea unui vas sud-coreeană. Informaţiile iniţiale vorbeau despre o implicare a Nordului, ceea ce a speriat pieţele, dar ulterior ştirea a fost dezminţită.

Un oficial al ministerului apărării din Coreea de Sud arăta că scafandrii caută supravieţuitori, dar misiunea lor este împiedicată de apele tulburi din zona accidentului.
Ministrul Apărării de la Seul, Kim Tae-young, declara parlamentului că nimic nu este exclus ca posibilă cauză a scufundării, inclusiv ca nava să se lovit de una din cele 4000 de mine nord-coreene care nu au fost descoperite după războiul coreean din 1950-53 .
Coreea de Nord nu a făcut nicio referire în presa sa oficială la scufundarea navei, dar a emis un avertisment pentru graniţa de uscat.
"Dacă SUA şi autorităţile sud-coreeane insistă în acţiunile lor greşite de folosi neadecvat Zona Demilitarizată pentru confruntarea intercoreeană în pofida avertismentelor noastre, aceata va aduce incidente imprevizibile inclusiv pierderea de vieţi omeneşti," transmiteau agenţiile de presă nord-coreene un comunicat militar.
Zona Demilitarizată este o fâşi tampon de 4 km lăţime de-a lungul graniţei creată în urma armistiţiului după război dus de forţele ONU conduse de SUA împreună cu Sudul contra trupelor chineze care susţineau Nordul.
Un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene declara că Seului este angajat în "acţiuni deliberate de a transforma DMZ în teatru de confruntare cu Nordul şi locaţia unui război psihologic" prin faptul că permite tururi turistice în zona de graniţă.
Avertismentul cere Sudului să oprească tururile pentru jurnalişti în zona tampon.

Aproape jumătate de milion de persoane pe an vizitează satul de armistiţiu Panmunjom din interiorul zonei ca şi alte locaţii dedicate războiului, din care peste 170.000 din străinătate. Nordul permite la rândul său turnee ale vizitatorilor la partea sa de graniţă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord coreea de sud
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close