Antena 3 CNN Externe Planul economic al lui Obama a trecut de primul hop

Planul economic al lui Obama a trecut de primul hop

Planul economic al lui Obama a trecut de primul hop
Sursa foto: barack obama
29 Ian 2009   •   04:24

Planul preşedintelui american Barack Obama în valoare de 825 miliarde de dolari pentru redresarea economiei a fost aprobat miercuri de Camera Reprezentanţilor, dar cu o opoziţia înverşunată a republicanilor.
Actul este esenţa agendei politice a lui Obama, iar acesta insistă că acesta va revigora economia SUA. Totuşi, în pofida popularităţii sale şi a vizitei de la Capitol Hill de miercuri, pentru a se întâlni cu deputaţi şi senatori republicani, preşedintele nu a reuşit să convingă nici măcar un congresman din opoziţie să voteze pentru planul său. Pachetul- ce ar putea trece de 900 miliarde dolari, după ce va fi discutat şi în Senat, a trecut de camera inferioară a parlamentului numai graţie majorităţii democrate. Este de aşteptat să fie aprobrat şi de Senat luna viitoare, deşi minortitatea republicană este posibil să voteze din nou în bloc împotrivă.
?Ştiu că unii sunt sceptici în legătură cu dimensiunea acestui plan?, declara Obama după întâlnirea cu reprezentanţi ai oamenilor de afaceri, la Casa Albă. El a promis că va deschide un nou site, recovery.gov - unde ?fiecare american va putea să vadă cum şi unde se cheltuiesc dolarii contribuabililor?.
Planul noii administraţii americane constă în 550 miliarde dolari în cheltuieli pentru infrastructură, ajutoare de stat, extinderea ajutorului de şomaj, dar şi pentru programul medical numit Medicaid, iar 275 miliarde dolari - reduceri ale impozitelor.
Congresmenii republicani apreciază că proiectul este plin de subiecte dragi democraţilor, ce conţin reduceri insuficiente ale taxelor, dar şi dublarea deficitului bugetar american ce ajunge la un trilion de dolari. De asemenea, mulţi îşi exprimă îndoiala că acesta va stimula economia în vreun fel.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close