Antena 3 CNN Externe Planul Vladimir Putin - Ilan Şor pentru alegerile locale din Republica Moldova | Cum au fost păcălite autorităţile de la Chişinău

Planul Vladimir Putin - Ilan Şor pentru alegerile locale din Republica Moldova | Cum au fost păcălite autorităţile de la Chişinău

După ce a trecut de la schemele financiare la cele politice, fostul deputat Ilan Şor, ajuns elementul cheie al ambiţiilor lui Vladimir Puțin de a controla, din nou, Republica Moldova, a implementat un plan înainte de alegerile locale ca să distragă atenţia autorităţilor de la Chişinău.

Planul Vladimir Putin - Ilan Şor pentru alegerile locale din Republica Moldova | Cum au fost păcălite autorităţile de la Chişinău
Sursa foto: Hepta | Facebook | Ilan Şor
de Georgiana Adam    |    08 Dec 2023   •   09:30

Principala miză a lui Vladimir Putin în Republica Moldova a rămas eliminarea PAS, partidul Maiei Sandu. Drept urmare, Ilan Şor a pus în aplicare planul învăţat de la Kremlin şi a promovat două partide de umplutură pentru a distrage atenţia autorităţilor de la un al treilea partid, care reprezintă adevărata miză a lui Vladimir Putin.

Este vorba de partidul "Renaştere", o formaţiune politică scoasă de la naftalină. Care în doar 6 luni a reuşit să se afirme pe scena politică dintre Prut şi Nistru şi să câştige o parte din voturi. În special în raioinul Orhei, care până nu demult era condus de Partidul Şor, notează evz.ro.

La alegerile locale din noiembrie, "Renaştere" a câştigat de 27 de mandate de primar, 305 de consilier de nivelul II, şi 35 de mandate de consilier de nivelul I.

Majoritatea mandatelor obţinute de "Renaştere" sunt în raionul Orhei, acolo unde funcţiile erau deţinute până în noiembrie 2023 de membri sau adepţi ai Partidului Şor. O bună parte dintre funcţionari locali din Orhei şi-au păstrat funcţiile, însă au trecut de la Partidul Şor la Partidul "Renaştere".

Cum a funcţionat planul Putin-Şor de la alegerile locale din Moldova

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc "Ai Noștri" și Partidul Politic "Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei". Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de fugarul Ilan Șor.

Între timp, partidul "Ai noștri" a fost redenumit în Partidul Politic "Șansă". În mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri.

După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului "Șansă" a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Ulterior, Partidul "Șansă" a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor şi se lansează în campania electorală.

La 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților partidului "Șansă". S-a întâmplat cu doar două zile înaintea scrutinului local.

Decizia a fost luată în contextul raportului prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra Republicii Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova.

Astfel Partidul "Şansă" a servit drept scut pentru Partidul "Renaştere", fiind distrasă atenţia autorităţilor de la formaţiunea politică pe care a mizat cu adevărat liderul de la Kremlin şi vasalul său din Israel.

Scopul formaţiunii "Şansă" a fost şi distragerea atenţiei de la fluxurile financiare care veneau spre partidul "Renaştere".

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close