Antena 3 CNN Externe Momentul în care poliția secretă ucraineană prinde un spion rus."Al nostru este!"

Momentul în care poliția secretă ucraineană prinde un spion rus."Al nostru este!"

De la începutul invaziei, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lucrat în spatele frontului pentru a-i identifica pe cei care oferă informații despre situația din teren și despre țintele care pot fi distruse de bombardamente.

Momentul în care poliția secretă ucraineană prinde un spion rus."Al nostru este!"
Sursa foto: captura CNN
de Gabriel Dano    |    17 Mai 2022   •   18:50

Serviciul de Securitate al Ucrainei crede că pentru atacurile de precizie asupra unor obiective de importanță strategică din Ucraina, trupele rusești se bazează pe spioni și pe colaboratori din rândul populației locale.

Unii dintre suspecți sunt infiltrați clasici: cetățeni ruși, aduși în regiunea Donbas la începutul războiului, care se ascund în rândul populației locale. Alții sunt simpatizanți politici. Dar majoritatea celor arestați pentru astfel de acte spionează pentru bani, potrivit CNN.

Cea mai recentă captur a agenților SBU a fost un bărbat din Slaviansk suspectat că oferă informații trupelor ruse. Acesta a fost filat timp de patru zile, iar după ce a fost reținut a fost supus unui interogatoriu în timpul căruia a recunoscut că dădea informații prețioase rușilor.

"Coordonate, mișcări și așa mai departe", a mărturisit suspectul. "Locuri pentru lovituri. Genul ăsta de lucruri. Situația în general, și așa mai departe", a mai adaugat spionul. El le-a mărturisit agenților SBU că este conștient pentru ce erau folosite informațiile, dar pe de altă parte era o sursa de venit pentru el: 17 dolari, echivalentul a 80 de lei. Suspectul ar fi fost racolat prin Telegram.

Acum va fi judecat, iar dacă se va dovedi că actele sale de spionaj au dus la moartea ucrainenilor sau la "consecințe grave", ar putea ajunge la închisoare pentru tot restul vieții sale. Agenții SBU au precizat pentru CNN că încearcă să își țină furia sub control în astfel de cazuri, dar acest lucru se dovedește de multe ori greu de făcut.

"De fiecare dată când arestez pe cineva ca el, știu un lucru: sunt de aici. Cei dragi mie, toate rudele mele, sunt din Lîman", un oraș din est care a fost sub bombardament rusesc intens timp de săptămâni, explică unul dintre agenți. "În acest moment, nu au unde să trăiască, nu au nimic. Nu au unde să se întoarcă. Îmi amintesc de fiecare dată. Îmi amintesc de gara Kramatorsk de fiecare dată", adaugă agentul, referindu-se la un atac aerian rusesc din aprilie care a ucis cel puțin 50 de persoane.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cod galben de ploi, vijelii și grindină! București și alte 23 de județe vizate
x close