Antena 3 CNN Externe Poveste de dragoste între un spion român şi soţia unui cetăţean britanic

Poveste de dragoste între un spion român şi soţia unui cetăţean britanic

Poveste de dragoste între un spion român şi soţia unui cetăţean britanic
Sursa foto: Alexandru Ionescu
03 Mar 2009   •   11:47


Presa din Marea Britanie a făcut public cazul unui pilot român pe care britanicii intenţionau să-l recruteze ca agent dublu şi care a fugit cu soţia unui britanic. La mai bine de 50 de ani de la această întâmplare, Arhivele Naţionale britanice au publicat documentele care dovedesc povestea de dragoste dintre român şi femeia de origine britanică.




Potrivit The Telegraph, printre documentele făcute publice de Arhivele Naţionale din Kew există o scrisoare a lui Fred Donovan, un mecanic auto din Colliers Wood, în sud-vestul Londrei. Acesta cerea ajutorul Ministerului britanic de Interne pentru a-şi aduce soţia acasă.




În 1958, Eunice Donovan fugise cu fostul pilot român Alexandru Ionescu, la Bucureşti. Femeia îi luase cu ea în România şi pe cei trei copii ai săi. Însă, aventura doamnei Donovan la Bucureşti a durat doar două săptămâni.




"Domnul Ionescu spune că se va întâlni cu soţia mea atât timp cât ea doreşte acest lucru. Soţia mea este foarte îndrăgostită şi nu vrea să renunţe la el, deşi am implorat-o să facă acest lucru" a scris Fred Donovan autorităţilor din Ministerul de Externe.




Potrivit documentelor serviciului de securitate britanic, românul Alexandru Ionescu a ajuns pentru prima dată în Marea Britanie în 1945, alături de delagaţia României la Congresul Tineretului de la Londra. Mai mult, românul se întâlnise cu un membru al MI5, care dorea să îl folosească drept agent dublu.




Românul nu a ajuns să fie spion, deoarece serviciile de securitate britanice au descoperit că Ionescu avea legături cu Partidul Comunist Britanic. Până în 1940, românul a fost pilot al companiei aeriene române. Apoi, acesta a obţinut un post în cadrul Ministerului Aviaţiei.




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: poveste de dragoste
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close