Antena 3 CNN Externe Premierul Erdogan: Turcia nu intenţionează să atace Siria. Nu arătăm ostilitate împotriva vreunei ţări

Premierul Erdogan: Turcia nu intenţionează să atace Siria. Nu arătăm ostilitate împotriva vreunei ţări

Premierul Erdogan: Turcia nu intenţionează să atace Siria. Nu arătăm ostilitate împotriva vreunei ţări
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
27 Iun 2012   •   14:40

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că Turcia nu intenţionează să atace Siria vecină, care a doborât unul dintre avioanele sale de luptă în Marea Mediterană, relatează AFP.
   
"Turcia, poporul turc nu intenţionează să atace" Siria, a declarat el, citat de agenţia de presă Anatolia, subliniind că ţara sa "nu arată nicio atitudine ostilă împotriva vreunei ţări".
   
El a promis să răspundă "în modul cel mai puternic" oricărui "act ostil" care ar viza Turcia, fără să menţioneze Siria, în declaraţiile transmise de posturile de televiziune.
   
Erdogan s-a exprimat cu ocazia unei ceremonii de inaugurare a primului avion militar de fabricaţie turcă Hurkus, de antrenament şi atac la sol.
   
Erdogan a avertizat marţi că Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria după distrugerea, la 22 iunie, a unuia dintre avioanele sale de luptă de către apărarea aeriană siriană, NATO considerând acest incident "inacceptabil" şi afirmându-şi solidaritatea cu Ankara, după o reuniune la Bruxelles.
    Î
n faţa Parlamentului de la Ankara, el a condamnat vehement regimul sirian, calificându-l drept o "dictatură crudă" şi afirmând că regulile de angajament militar faţă de Siria s-au schimbat pentru a considera drept ţintă "orice element militar care va presupune (...) un pericol pentru securitatea frontierei turce din partea Siriei".
   
Avionul turc F-4 Phantom a fost doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament deasupra apelor internaţionale, potrivit Ankarei. Damascul susţine că acesta a intrat în spaţiul aerian sirian.
   

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan Siria
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close