Antena 3 CNN Externe Preşedintele sud-coreean face apel la unitate pentru ca ţara să supravieţuiască

Preşedintele sud-coreean face apel la unitate pentru ca ţara să supravieţuiască

Preşedintele sud-coreean face apel la unitate pentru ca ţara să supravieţuiască
27 Dec 2010   •   14:16



În lumina ameninţărilor nord-coreene, preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a făcut apel la concetăţeni să "fie uniţi", într-un interviu la un post de radio. "Nu poate să fie nicio diferenţă între noi atunci când vine vorba despre securitatea naţională, pentru că vieţile noastre şi supravieţuirea naţiunii depinde de asta", a spus Lee.

Acestea sunt ultimele declaraţii dintr-un lung război al vorbelor purtat de Nordul comunist şi ţara liber-întreprinzătoare din Sud, care s-au despărţit după înfrângerea Japoniei din Al Doilea Război Mondial. De mai bine de 60 de ani, conflicte la scară mică au avut loc de-a lungul graniţelor terestre şi maritime, inclusiv câteva mortale în 1999, 2002 şi 2009.

Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele luni după ce o navă de război din Coreea de Sud a fost scufundată, iar o insulă de la graniţă a fost bombardată. Dacă în trecut au existat acţiuni de reconciliere, evenimentele din ultimul timp au determinat mai multă lume să ceară ca Seul să răspundă mai impunător şi cu mai mult curaj. Lee a vorbit despre atacuri ca fiind "provocări împotriva noastră fără cea mai mică ezitare", care demonstrează că "dacă îi lăsăm pe cei din Nord să facă aşa cum vor, securitatea şi pacea nu pot fi garantate".

Preşedintele a declarat că Seulul "a arătat până acum răbdare, de fiecare dată, încercând să menţină pacea". Chiar şi aşa, el a spus că acum e timpul ca sud-coreenii să se unească şi să nu cedeze în faţa ameninţărilor sau acţiunilor celor de la Phenian. "Dacă le arătăm nord-coreenilor cât de uniţi suntem, nu vor îndrăzni să ne provoace", a spus Lee.

Joia trecută, Coreea de Nord a ameninţat că va porni un "război sfânt" după ce Coreea de Sud a făcut exerciţii militare în apropierea graniţei inter-coreene.


×
Subiecte în articol: coreea de sud Coreea de Nord
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close