Antena 3 CNN Externe Primii observatori ONU pentru încetarea focului în Siria au sosit la Damasc

Primii observatori ONU pentru încetarea focului în Siria au sosit la Damasc

Primii observatori ONU pentru încetarea focului în Siria au sosit la Damasc
Sursa foto: Foto: Intact Images/AFP
de M.Z.    |    16 Apr 2012   •   15:54

Primii şase observatori internaţionali însărcinaţi cu monitorizarea încetării focului în Siria, sub egida ONU, au sosit la Damasc, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.

Observatorii "au sosit şi vor începe să lucreze mâine dimineaţă (luni - n.r.)", a declarat Kieran Dwyer, purtătorul de cuvânt al Departamentului însărcinat cu menţinerea păcii în cadrul Organizaţiei Naţiounilor Unite.

Cei şase observatori sunt primii dintr-o echipă de 30 de persoane, a cărei misiune a fost decisă de Consiliul de Securitate al ONU. Ceilalţi observatori ai echipei anunţate sunt aşteptaţi în Siria în zilele următoare.

Primul grup urmează să instaleze un cartier general şi să pregătească procedurile de rutină, astfel încât misiunea să poată verifica că încetarea ostilităţilor, care a început în principiu joi, între forţele preşedintelui Bashar al-Assad şi combatanţii opoziţiei continuă.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, forţele guvernamentale au ucis duminică cinci civili, dintre care trei la Homs, în cel mai violent bombardament de la intrarea joi în vigoare a încetării focului, cu doar câteva ore înainte de sosirea primilor observatori.

De asemenea, secretarul general al ONU Ban Ki-moon s-a declarat duminică "foarte îngrijorat" de situaţia de pe teren.

Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan doreşte trimiterea a peste 200 de observatori în Siria, însă Consiliul de Securitate a decis că o misiune deplină poate să fie desfăşurată numai dacă încetează violenţele.

Violenţele din Siria au făcut 10.108 morţi de la debutul mişcării de contestare populară, împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, din 15 martie 2011 şi până la începutul acestei luni, a anunţat şeful Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDH), Rami Abdel Rahmane.

×
Subiecte în articol: Siria Damasc violente morti incetarea focului
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close