Antena 3 CNN Externe Primul interviu acordat de nepotul liderului nord-coreean: „Visez la unificare”

Primul interviu acordat de nepotul liderului nord-coreean: „Visez la unificare”

Primul interviu acordat de nepotul liderului nord-coreean: „Visez la unificare”
de M.T.    |    19 Oct 2012   •   10:10

Nepotul lui Kim Jong-il şi Kim Jong-un, fostul şi actualul lider nord-coreean, a acordat primul său interviu, în Bosnia, acolo unde studiază.

Provine dintr-o familie cunoscută pentru felul dictatorial în care conduce Coreea de Nord, dar, la cei 17 ani ai săi, Kim Han-sol arată şi vorbeşte ca un occidental.

Poartă ochelari la modă, are doi cercei în urechea stângă şi vorbeşte într-o engleză fluentă. Nu se fereşte să spună că visează la unificarea dintre ţara sa şi Coreea de Sud.

„Mereu am visat ca într-o zi să mă întorc şi să fac în aşa fel încât lucrurile să fie mai bune şi mai uşoare pentru poporul nord-coreean. De asemenea, visez la unificare, pentru că este într-adevăr trist că nu pot trece în cealaltă parte să-mi văd prietenii”, a declarat Kim Han-sol în interviul acordat unei televiziuni finlandeze.

Kim Han-sol s-a născut la Phenian, în 1995, însă a trăit în cea mai mare parte a vieţii în Macau şi în China. El este fiul lui Kim Jong-nam, cel mai mare dintre copiii fostului lider Kim Jong-il şi fratele actualului conducător nord-coreean Kim Jong-un.

A intrat pentru prima oară în atenţia lumii în octombrie 2011, atunci când presa din Coreea de Sud a publicat o serie de comentarii şi fotografii de pe profilul său de facebook.

În urma articolelor, contul său a fost rapid blocat, însă s-a afşat că studiază în Bosnia, la  United World College din Mostar.

Spune că în fiecare an, în vacanţe, revine în Coreea de Nord pentru a-şi vizita rudele, însă nu i-a întâlnit niciodată nici pe bunicul său, nici pe unchiul său.

„Am aşteptat să-l întâlnesc pe bunicul meu până a murit. Speram să mă găsească, pentru că nici nu ştiam dacă are cunoştinţă despre existenţa mea”, a precizat Kim Han-sol.

Tatăl său, Kim Jong-nam, ar fi fost urmaşul natural lui lui Kim Jong-il, dar a căzut în dizgraţie în 2001, atunci când a fost prins încercânt să treacă în Japonia cu un paşaport fals. Explicaţia sa a fost că voia să viziteze Disneyland Tokyo.

În orice caz, Kim Han-sol este de părere că „tatăl meu nu este cu adevărat interesat de politică”, explicându-şi astfel faptul că puterea a fost preluată de unchiul său.

După scandalul din 2001, Kim Jong-nam a fost exilat în Macau, acolo unde Kim Han-sol a început să-şi facă prieteni din state în mod tradiţional duşmane Coreei de Nord.

„La şcoala la care am mers în Macau, aveam colegi din Statele Unite, din Coreea de Sud, ţări cu care am avut multe conflicte. S-au dovedit însă a fi prieteni buni şi am realizat cu toţii că avem valori identice”, a povestit nepotul liderului nord-coreean.

Întrebat despre viitor, Kim Han-sol a răspuns că îşi doreşte să ajungă la o universitate importantă şi apoi să ducă muncă de voluntariat: „Mi-ar plăcea să mă implic în proiecte umanitare. Să muncesc pentru a contribui la contruirea păcii, în special la mine acasă, pentru că acolo este o parte importantă a mea”.


×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close