Antena 3 CNN Externe Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani

Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani

Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani
Sursa foto: Foto:bet.com
04 Ian 2015   •   13:02

Primul afroamerican ales în Senatul Statelor Unite, Edward Brooke, a decedat sâmbătă la vârsta de 95 de ani, a anunţat organizaţia locală a partidului republican din Massachusetts (nord-est), scrie AFP.
   
Ales în 1966 în statul Massachusetts, Edward Brooke a avut două mandate, din 1967 până în 1979, în Camera Superioară a Congresului american, care numără 100 de locuri.
   
Acest republican a fost primul afroamerican ales prin sufragiu universal direct, cu scrutin majoritar uninominal cu un tur.
   
Înainte de adoptarea, în 1913, a celui de-al XVII-lea amendament al Constituţiei, care a stabilit alegerea senatorilor prin sufragiu universal direct, au fost şi alţi afroamericani care au fost membri ai Senatului, dar care au fost aleşi de legislaturile statului lor.
   
În timpul unei ceremonii în 2009, în cursul căreia el a primit medalia de aur a Congresului, preşedintele Barack Obama l-a calificat pe Edward Brooke drept un bărbat care "şi-a consacrat viaţa îndepărtării barierelor şi stabilirii de poduri pe deasupra prăpăstiilor".
   
Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite şi doar al treilea senator afroamerican ales, Barack Obama a mărturisit că "a urmat calea" pe care Brooke a deschis-o în America segregaţionistă.
   
Născut la 26 octombrie 1919, Brooke a fost procuror (secretar al Justiţiei) în Massachusetts, înainte de a deveni membru al Senatului la Washington. Aceasta a fost prima dată când un afroamerican a ocupat această funcţie într-unul dintre cele 50 de state americane.

×
Subiecte în articol: Massachusetts

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close