Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Brazilia pentru a-l susține pe președintele Jair Bolsonaro

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Brazilia pentru a-l susține pe președintele Jair Bolsonaro

Zeci de mii de oameni îmbrăcați în verde și galben, culorile steagului Braziliei, au ieșit în stradă de Ziua Independenței pentru a-și susține președintele în disputa acestuia cu Curtea Supremă a țării.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în Brazilia pentru a-l susține pe președintele Jair Bolsonaro
Sursa foto: Twitter/Sky News
de Alexandra Ionescu    |    08 Sep 2021   •   11:59

Unii se tem că acest protest ar putea fi similar cu cel al suporterilor fostului Președinte Donald Trump, când aceștia au ocupat Capitoliul în ianuarie.

Forțele de securitate au folosit gaz lacrimogen lângă Ministerul de Externe, într-o încercare de a dispersa mulțimea.

Manifestaţiile reprezintă un "ultimatum" pentru doi judecători ai Curţii Supreme, care au dispus deschiderea unei anchete împotriva președintelui Jair Bolsonaro pentru răspândirea de informații false, după atacurile sale constante și nedovedite asupra sistemului electoral.

Mai mult decât atât, Bolsonaro a evocat posibilitatea unei „rupturi” instituţionale.

Bolsonaro a spus că dovezile prezentate sunt o violare a dreptului la liberă exprimare, potrivit Sky News.

Guvernul președintelui a fost asupru criticat pentru modul în care a gestionat pandemia, considerat haotic de specialişti, într-o ţară în care au murit peste 580.000 de persoane din cauza COVID-19.

De asemenea inflația este în creștere, și în consecință, toate sondajele îi prezic o înfrângere la alegerile din octombrie 2022 împotriva ex-preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.

Potrivit unui sondaj al Datafolha publicat de cotidianul Folha de S.Paulo, 45% dintre brazilieni cred că Congresul ar trebui să declanşeze o procedură de destituire, în timp ce 48% cred că nu ar trebui.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close