Antena 3 CNN Externe Protestatarii din Turcia au încercat să ajungă la birourile guvernamentale. Tensiunile protestelor, amplificate de o grevă generală

Protestatarii din Turcia au încercat să ajungă la birourile guvernamentale. Tensiunile protestelor, amplificate de o grevă generală

Protestatarii din Turcia au încercat să ajungă la birourile guvernamentale. Tensiunile protestelor, amplificate de o grevă generală
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
05 Iun 2013   •   07:26

După cinci zile şi nopţi de proteste, manifestanţii din Turcia nu dau semne că ar avea de gând renunţe. În această noapte, poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva demonstranţilor, la Istanbul şi Ankara, dar şi în alte oraşe. Situaţia s-a complicat şi printr-o grevă generală de două zile, la care iau parte 250 de mii de sindicalişti.

Forţele de ordine au intervenit în momentul în care manifestanţii au încercat să ajungă la birourile guvernamentale, atât la Istanbul cât şi la Ankara.

Mii de oameni au ieşit pe străzi, fără să fie impresionaţi de scuzele prezentate de guvern. În lipsa premierului Regep Taiip Erdogan, aflat în Africa de Nord, un vicepremier şi-a cerut iertare pentru brutalitatea poliţiei.

După câteva ore, însă, forţele de ordine şi-au reluat acţiunile cu aceeaşi severitate. Protestatarii au ripostat cu artificii.

Una din marile centrale sindicale turceşti a declarat o grevă generală de două zile. O confederaţie şi mai importantă i se alătură, astăzi, pentru mari mitinguri de protest care riscă să ridice şi mai mult tensiunea de pe străzi.


×
Subiecte în articol: proteste turcia gaze lacrimogene
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close