Antena 3 Externe Vladimir Putin acuză SUA şi Marea Britanie că au „provocat militar” Rusia

Vladimir Putin acuză SUA şi Marea Britanie că au „provocat militar” Rusia

de Alexandru Negrici    |    30 Iun 2021   •   20:20
Vladimir Putin acuză SUA şi Marea Britanie că au „provocat militar” Rusia
Sursa foto: Getty

Preşedintele Rusiei a acuzat Marea Britanie şi a Statele Unite ale Americii că pun la cale o serie de „provocări militare complexe”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Marea Britanie şi a Statele Unite ale Americii că pun la cale o serie de „provocări complexe”, relatează BBC.

Declaraţiile vin în contextul unui incident recent, când nava de război britanică HMS Defender a fost oprită în timp ce naviga lângă coasta Crimeei, anexată de Rusia.

Putin a precizat că, deşi nu există riscul declanşării celui de-al Treilea Război Mondial, Rusia a interpretat incidentul drept fiind parte a unor încercări extinse de a înfiinţa baze militare în Ucraina sau în apropierea ţării.

În plus, Putin susţine că din operaţiune a făcut parte şi un avion de spionaj american.

Corespondentul BBC Jonathan Beale, aflat la bordul HMS Defender la acea vreme, a declarat că s-a simţit agasat de avioanele de război ruse, iar navele de pază de coastă au ameninţat că vor deschide focul.

Declarațiile lui Putin

Întrebat în timpul unei conferinţe telefonice cu cetăţenii dacă incidentul riscă să provoace al Treilea Război Mondial, preşedintele rus a spus că acest lucru nu ar fi fost posibil nici dacă nava HMS Defender ar fi fost scufundată.

„Ei ştiu că nu pot câştiga acest conflict: am lupta pentru propriul teritoriu; nu noi am parcurs mii de mile pentru a ajunge la graniţele lor, ei au făcut-o", a răspuns Putin. Cu toate acestea, preşedintele a acuzat Marea Britanie şi SUA că au organizat o operaţiune coordonată şi provocatoare pentru a evalua răspunsul Rusiei.

Putin a subliniat că a ordonat personal trupelor să se retragă de la graniţele Ucrainei în urmă cu două luni, pentru a calma îngrijorările internaţionale cu privire la exerciţiile militare desfăşurate de armata rusă.

Pe 23 iunie au apărut informaţii potrivit cărora o navă militară rusă a tras focuri de avertisment spre un distrugător britanic, iar un avion de vânătoare rus a lansat bombe în apropierea navei militare britanice, în Marea Neagră, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova.

Ministerul rus al Apărării susţinea, conform agenţiilor de presă RIA Novosti şi Reuters, că distrugătorul HMS Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice, a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol.

În contextul în care echipajul distrugătorului nu a reacţionat la avertismentele verbale, o navă a Flotei ruse a Mării Negre a tras focuri de avertisment, iar un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-24 a lansat patru bombe de avertisment în apropierea navei militare britanice.

Distrugătorul britanic a schimbat cursul şi a părăsit apele teritoriale ruse.

După incident, ataşatul militar al Ambasadei britanice din Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apărării.

Ulterior, Ministerul britanic al Apărării a declarat că nu au fost lansate bombe în calea navei. "Credem că ruşii au întreprins un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră".

Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt tensionate din cauza activităţilor militare ruse în apropierea Ucrainei şi a anexării, în 2014, a regiunii ucrainene Crimeea.

×
Subiecte în articol: Rusia SUA Marea Britanie

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close