Antena 3 CNN Externe Raport: Cele mai mari 3 companii energetice chineze poluează mai mult decât Marea Britanie

Raport: Cele mai mari 3 companii energetice chineze poluează mai mult decât Marea Britanie

Raport: Cele mai mari 3 companii energetice chineze poluează mai mult decât Marea Britanie
Sursa foto: emisii de carbon
29 Iul 2009   •   22:42

Cele mai mari trei companii energetice din China produc mai multe gaze cu efect de seră într-un an decât întreaga Marea Britanie, arată un raport Greenpeace. Grupul a avertizat că fabricile ineficiente şi dependenţa ţării de cărbune zădărnicesc eforturile de luptă cu schimbările climatice. Deşi emisiile de carbon ale Chinei raportate pe cap de locuitor rămân mult sub statisticile ţărilor dezvoltate, aceasta a depăşit SUA ca cel mai mare poluator mondial.

Greenpeace declara că primele 10 companii, care asigură 60% din totalul de electricitate al Chinei, au ars 20% din cărbunele Chinei - 590 milioane tone? şi au emis echivalentul a 1.44 miliarde tone dioxid de carbon.

În plus eficienţa producerii de energie a Chinei este mult sub alte state.În Japonia, 418 grame de dioxid de carbon sunt emise per kilowatt oră, iar în SUA - 625 grame.Dar majoritatea primele 10 firme din China produc 752 grame de CO2.

"China suferă din cauza unor evenimente meteo extreme, precum seceta, valuri de căldură, taifunuri sau inundaţii, amplificate de schimbarea climei. Aceste companii energetice pot şi trebuie să ajute China să revină un dezastru climatic prin creşterea eficienţei şi cotei energiei regenerabile," declra Yang Ailun, managerul Greenpeace pe problemă de climă, la lansarea de la Beijing a raportului.
Acesta arată că în 2008, Huaneng, Datang şi Guodian ? primele trei firme ? au emis mai multe gaze cu efect de seră decât Marea Britanie.
Acesta în condiţiile în care se apreciază că China este ideal plasată pentru a deveni superputerea mondială în materi de energie regenerabilă.
Grupul aprecia că China a închis 54.07 gigawaţi în fabricile pe cărbuni cel mai puţin eficiente în ultimii trei ani- mai mult decât capacitatea instalată a Australiei. Se cere să se elimine treptate fabricile ineficiente pe cărbune sub 100 megawaţi până în 2012, economisind astfel 90 milioane tone de cărbune pe an şi 220 milioane tone de dioxid de carbon.
Cabinetul chinez lucrează acum la un plan pentru program de "energie nouă" pentru a reduce emisiile şi a asigura securitatea energetică. Se apreciază că s-ar putea investi între 200 şi 600 miliarde dolari în proiecte ce merg de la centrale nucleare la tehnologie ecologică pe cărbune sau reţele supereficiente.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gaze cu efect de sera emisii de carbon
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close