Antena 3 CNN Externe Raport: Epidemia de SIDA ar putea fi controlată în cinci ani

Raport: Epidemia de SIDA ar putea fi controlată în cinci ani

Raport: Epidemia de SIDA ar putea fi controlată în cinci ani
Sursa foto: seringa injectie
22 Feb 2010   •   08:46

Epidemia globală de SIDA ar putea fi ţinută sub control în cinci ani prin testarea fiecărei persoane din zonele cu risc mare şi tratarea imediată a celor ce sunt pozitivi la testul pentru virusul HIV.
Terapia universală cu medicamente anti-retrovirale (ART) nu numai că ar salva milioane de vieţi, dar ar preveni şi transmiterea HIV prin a-i face pe cei ce poartă virusul mai puţin periculoşi pentru ceilalţi, consideră Brian Williams, de la Centrul sud-african pentru Epidemiologie şi Analiză (Sacema).
Deşi o asemenea iniţiativă ar fi scumpă iniţial, la un nivel de cel puţin 3 miliarde de dolari pe an doar în Africa de Sud, s-ar dovedi eficientă apoi prin reducerea costurilor pentru tratarea pacienţilor cu SIDA şi reducerea daunele economice provocate de decesele cu SIDA, arăta Williams în faţa Asociaţiei americani pentru Avansul Ştiinţei.
În absenţa unui vaccin, un program agresiv de tratament este cea mai promiţătoare cale de a controla boala ce afectează 33 milioane de persoane în lume şi ucide 2,1 milioane anual.
De asemenea, are potenţialul de a înjumătăţi infecţiile cu tuberculoză asociate cu HIV şi SIDA.
Două programe pilot de testare universală şi tratament vor începe în Africa de Sud în curând, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că va susţine strategia dacă se dovedeşte eficientă.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: epidemie control studiu Africa de Sud OMS
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close